Новини Събития

Уникални златни и сребърни накити изложиха в Двореца в Балчик

   
Уникални златни и сребърни накити изложиха в Двореца в Балчик

Изложбата "Златарството в панагюрско - традиции и развитие" на Исторически музей-Панагюрище може да бъде разгледана в Каменна зала на Държавен културен институт "Културен център "Двореца" в Балчик. В нея са подредени златни и сребърни артефакти, показани за първи път пред публика.

"Държавният културен институт за четвърта поредна година е домакин на изложба от фонда на Историческия музей в Панагюрище. Изложени са уникални реликви от историческото ни наследство - пафти, изработени от сребро и злато, от 15-и до 19-и век. Правим тази изложба и в чест на 80-ата годишнина на музея в Панагюрище", каза при откриването директорът на културния център "Двореца" Жени Михайлова, цитирана от БТА.

"Горди сме, че можем да покажем уникалните предмети, които са изработени от ювелирните школи на Панагюрище. В района на Панагюрище обработката на благородни метали и техните сплави е с древни традиции, водещи началото си още от тракийското изкуство, преминали през школите на средновековната българска култура и достигнали своите върхове във възрожденските златарски центрове", каза още тя.

Експозицията представиха директорът на Исторически музей -Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов, авторите Петя Маноилова и Ирина Ботева, кураторът Методи Навущанов.

Като място с древна традиция в златарското изкуство описа Панагюрище директорът на Историческия музей доц. д-р Атанас Шопов.

"Панагюрско златно съкровище не е изолирано явление в нашия край. Преди него, през 1903 г., на 200 метра по въздух, е открито сребърно съкровище с над 118 артефакта.

През вековете традициите са със затишие, но не спират. Златарството продължава да се развива и има истински бум през втората половина на 18-и век, 19-и век и първото десетилетие на 20-и век. Има данни, че в Панагюрище е имало 23 златарници, които наследяват и развиват традицията", каза още той.

Експозицията е събрана в десет витрини и показва 84 ювелирно изработени златни и сребърни артефакта. Голяма част от тях са дарени на музея. Тези бижута не са реставрирани, а са само почистени.

Могат да се видят бижута, изработени от сребро, сребро с позлата, злато със седеф и много други акценти. Сред експонираните пафти има много големи с камъче в средата, под което се вижда миниатюрна икона.

"Това са уникални пафти с уникални изображения, което е много голяма ценност. В изложбата може да се види как една дама било от богато семейство или по-обикновената българка има възможност да притежава ювелирни изделия", посочиха още музейните специалисти.

"Изложбата включва и бронзови пафти, които показват, че и през 18-и век българката е трябвало да изглежда добре. Има и накити от 19-и век - огърлица и пръстен, колани, избродирани със сърма.

Показани са и въстанически кокарди, тъй като панагюрските златари вземат активно участие в подготовката на Априлското въстание. Не само ремонтират оръжие, но и изработват въстанически кокарди, лъвчета с надпис "свобода или смърт", посочи Методи Навущанов. В изложбата могат да се видят и свещенически пафти, в които има вграден биволски рог или конско копито.

Изложбата ще гостува в Каменната зала на Държавен културен институт "Културен център "Двореца" до 31 октомври 2023 г.