Новини Събития

Жегите в Европа принуждават туристите да избират нестандартни летни дестинации

   
Жегите в Европа принуждават туристите да избират нестандартни летни дестинации

Необичайни летни горещини или новото нормално? Някои туристи не чакат да разберат дали тазгодишната гореща вълна в Южна Европа е аномалия или част от по-дългосрочен модел, причинен от изменението на климата.

Том Мърчант, съосновател на базирания в Лондон туроператор Black Tomato, разказва пред CNBC, че неговата компания вече отчита промяна на интереса от страна на туристи, които искат да избегнат летните горещини.

"Наблюдаваме силен интерес и желание за възползване от лятото в Скандинавските страни", казва той. "Скандинавските дестинации, като Финландия, Норвегия, Швеция и Исландия бележат ръст в продажбите на почивки."

Интересът към посещение на Средиземноморския регион е паднал с 10% за периода юни – ноември тази година, според данни на Европейската туристическа комисия. Лятото на 2022 г. бе най-горещото в историята за континента.

От друга страна, летните резервации за Скандинавския регион нарастват с 37% в сравнение с миналата година, казва Мърчант, позовавайки се на данни на своята компания, като очакванията са, че ръстът ще продължи.

Тенденцията за лятна почивка в Скандинавия е видима и при наемането на жилища, според Expedia Group.

Германските туристи, по-конкретно, насочват на север търсенията си за почивка в сайта Vrbo, като интересът към южната част на Норвегия нараства с 35% за първите две седмици на юли в сравнение със същия период на юни, според Expedia Group.

Германците се интересуват също така и от почивки в южните провинции на Швеция.

Търсенето на ваканционни имоти в Европа нараства осезаемо и на места като Единбург (+20%), Рига (+25%) и Талин (+25%).

В Европа интересът към наемане на жилища в южната шведска провинция Смоланд съперничи на този на популярния испански остров Тенерифе и надхвърля интереса към италианския крайбрежен град Римини, според Expedia Group.

Промени в Испания

Испания е най-популярната туристическа дестинация в анкетата на Европейската туристическа комисия сред 6 000 европейски туристи. Туристическият интерес обаче се променя и там, според Expedia Group.

Инвеститори очакват ръст на акциите на туристическите компании в Европа

Инвеститори очакват ръст на акциите на туристическите компании в Европа

Търсенето на ваканционни имоти на популярни места като Коста Бланка, Коста Брава и Майорка остава стабилно през юли в сравнение с юни, но интересът към наемане на имоти нараства по северното крайбрежия на Испания.

Търсенията на имоти се увеличават в Коста Верде, Коста де Кантабрия и в Баската автономна област.

Алтернативи на гръцките острови

Температурите оттогава се понижиха, но миналия месец горски пожари в Гърция доведоха до евакуацията на десетки хиляди хора от островите Родос, Корфу и Евия, като някои от тях бяха още по бански.

Гръцките острови са сред водещите летни туристически дестинации в Европа, но Мърчант казва, че някои хора вече се насочват към други острови, които се намират на север.

“Лофотенските острови в Норвегия са особено привлекателни за нашите клиенти със семейства като идеална алтернатива на гръцките и хърватските острови,” казва той, особено “за онези, които искат да избягат от горещините на Средиземноморието.”

Други пък пропускат изцяло островните пътувания, казва още той.

“Дестинации като Канада, Националните паркове в САЩ и скрити европейски бижута, като Словения, също са особено популярни.”

Италия през есента

Лятото може да е синоним на пътувания за мнозина, но опасностите от горещи вълни, горски пожари, наводнения и урагани принуждават някои хора да изместят годишната си почивка за други сезони.

Все повече хора избират да пътуват извън пика на сезона, когато често цените на нощувките са по-ниски, има повече свободни места и по-приятни температури, казва Мърчант.

“На тока на италианския ботуш, Пулия и Сицилия се представят силно, особено през есента,” казва той. “Там все още има топло и слънчево време и през октомври, предвид близостта до Северна Африка, но в същото време по-малко хора и е по-спокойно.”

Смяна на плажовете с планини

Заради повишаващите се летни температури в Европа, повече хора търсят по-висока надморска височина, казва Мърчант.

“Отчитаме възобновен интерес към Доломитите и към Швейцарските и Австрийските Алпи, на места като Люцерн и Солден,” казва той.

Дори и страни, за които много туристи смятат, че са непоносимо горещи, разполагат с хладни места на по-висока надморска височина, казва Мърчант.

“Мароко е страхотен пример за това”.

В Маракеш е горещо през лятото, но в Атласките планини може да е по-хладно. Освен това, лятото е нисък сезон в Мароко, така че ще бъде по-спокойно и най-вероятно ще получите по-добра стойност за парите си, допълва той.

Повечето туристи продължават да се справят с горещините. 

Туристите, които вече са си направили планове за пътуване, изглежда се придържат към тях.

Синтия Нерангис, основател на LemonLime Travel, която предлага почивки в Гърция, Италия и Франция, казва пред CNBC, че клиентите ѝ се придържат към плановете си за посещение на Гърция през това лято – от Атина до Цикладските острови и остров Крит.

Туристическата компания Omio отчита ръст в резервациите за пътувания с влак, автобус и самолет, докато отменените пътувания остават малко.

“Въпреки екстремните горещини, горските пожари и нарасналите цени на самолетните билети, Omio отчита отмяна на едва 3% от резервациите в южна Европа,” казва Питър Томлинсън вицепрезидент на компанията.

Представител на застрахователната компания InsureMyTrip казва, че не се отчита видимо увеличение на имейлите от клиенти, които искат да променят или отменят плановете си заради горещините. Туристическата компания Squaremouth също не съобщава за случаи на отмяна на пътувания заради горещите вълни.