Новини Транспорт

Туристите в Бургас ще могат да стигат по жп линия до летището

   
Туристите в Бургас ще могат да стигат по жп линия до летището

Жп линия ще свързва Бургас с летището. От гарата на морския град, до аеропорта, ще пътува влак, който ще има само една спирка до самолетите- в Морската градина. Технически план и изработване на подробен устройствен план предстои да бъдат направени по проекта за връзка между жп гарата в Бургас и летището, потвърдиха общинските съветници. 

Туристи и бургазлии ще могат да стигат по релси до аеропорта. Идеята е направата на железопътна връзка да осигури бързи превоз на пътниците. За момента от гарата до летището, придвижването става основно с автобуси или таксита, което означава загуба на време, чакане и разход на средства, ако нетърпеливите решат да наемат таксиметров превоз.

За мечтаната жп връзка, която ще е бърза, удобна и живописна, ще се използва старата, известната от години на бургазлии "Поморийска линия", минаваща през квартал "Сарафово", където се намира и Бургаското летище. Навремето тя е била теснолинейка, но превозът на пътници постепенно е спрял и са започнали само превоз на товарни вагони от Солниците до гарата. 

Реализацията на новия проект, който ще преобрази Бургас, обаче вероятно ще стане възможна чак през лятото на 2025 г. , когато се очаква да се изпълнят всички процедури по него, пишат от "Труд".