Новини Събития

Археолози откриха пещ от VI век край Варна

   
Археолози откриха пещ от VI век край Варна

Археолозите от Общинския културен институт /музей/ – гр. Бяла откриха новия археологически сезон на Античната крепост на нос Св. Атанас край гр. Бяла, Варненско. През тази година целта им е да продължат проучванията западно от обществената баня на крепостта в посока на крепостната стена и успоредно на главната улица, т. нар. „меса“, пише Moreto.net.

Още в първите дни от разкопките, учените се натъкнаха на интересна Късноантична пещ от VI век. Пеща е битова, била е иззидана от камъни и в непосредствена близост до нея, археолозите откриха и няколко питоси, големи керамични съдове за съхранение на продукти – зърно, вино, солена риба и др. Работната хипотеза на археолозите е, че пещта се е употребявала за печене на хляб.

И тази година теренните археологически проучвания на Античната крепост на нос Св. Атанас се финансират от Министерство на културата. Това е поредна година, през която културното ведомство на България не пропуска да подкрепи научно-изследователската работа на археолозите от музея в Бяла.

Същевременно с нетърпение се очаква и пристигането на студенти от Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ от Молдова. Младежката учебно-практическа и изследователска експедиция традиционно се ръководи от проф. Иван Русев и в нея до днес са взели участие над 150 студенти по археология. С изключение на кратко прекъсване по време на COVID-19 пандемията, Общинския културен институт /музей/ – гр. Бяла, с подкрепата на Община Бяла, е единственият в България, който ежегодно посреща на стаж студенти по археология от българо-молдовския университет в гр. Тараклия. „Стажантската ни програма е отлична възможност за студентите да проверят дали са избрали правилната посока за кариерно развитие, тъй като професията на археолог е свързана с тежък физически труд и голямо психологическо натоварване“, коментира Деян Янчев, директор на музея в Бяла и допълва, че усилията и търпението си заслужават, защото според него археологията е една от най-интересните и вълнуващи науки в света.

Теренните археологически разкопки в Бяла ще продължат до средата на септември и надеждите на учените са да открият още много интересни находки.