Анализи Новини

Оман е една от най-сигурните туристически дестинации

   
Оман е една от най-сигурните туристически дестинации

Сега малката арабска страна Оман - за разлика от преди 30 години - не изостава от най-богатите си съседи в Персийския залив, като активно просперира благодарение на износа на петрол и петролни продукти. Но в същото време държавата се стреми да запази своя ориенталски чар и колорит.

"Вървейки по улиците на столицата Маскат, туристите се превръщат в герои от приказките от "Хиляда и една нощ". Именно със своята автентичност и загадъчност Оман привлича вниманието на туристите", казва Николай Белолипецки от отдела за развитие на търговската мрежа на туроператора Resort Holiday.

В същото време, за разлика от по-популярните си съседи, в тази страна няма показен лукс, партита за елита и чудеса на техниката.

В Оман се набляга на идентичността, древната история и природата. Там вместо небостъргачи има сгради в традиционен арабски стил, а местни жители работят като таксиметрови шофьори, защото чужденици не се допускат до тази професия.

Оман "отваря врати" за туризъм едва през 1987 г., обаче оттогава досега е класиран неведнъж като една от най-безопасните страни за туристи. Например през 2020 г. страната влезе в петте най-безопасни държави в света за туристи.

Султанатът едва ли ще се превърне в масова туристическа дестинация, настигайки ОАЕ. Оманците не се и стремят към това и освен това, самата страна няма да може да приеме големи потоци от пътешественици.

Това място е по-скоро за изтънчени и богати туристи, които вече са били на Изток и искат да видят и нещо друго, коментират за Лента.ру експерти от международния туризъм.

Арабската държава разполага с голям избор от хотели на известни световни брандове, сред които: Shangri-La, Jumeirah, The Ritz-Carlton, Marriott, Hilton, Kempinski и др. Но поради факта, че броят на стаите е ограничен, цените за настаняване тук са по-високи, отколкото в съседните страни.

Много от луксозните хотели имат собствени плажове. "В същото време повечето от тях продават така наречената дневна карта, с която посетителите, платили определена сума, могат да използват (почти) цялата плажна инфраструктура през деня", коментират запознати с туристически бранш в Оман. Въпросната дневна карта е на цена от 37 до 80 долара, в зависимост от категорията на хотела.

Снимка 209478

Източник: Wikipedia

Столицата Маскат на брега на Оманския залив

Обикновено основният поток от туристи пътува до столицата на Оман - Маскат, пише Лента.ру. Това е огромен модерен град, простиращ се покрай Оманския залив и е с голям брой пясъчни плажове.

Мускат умело съчетава запазения си исторически облик с развита туристическа инфраструктура. Обикновено на туристите в града се дават съвети да посетят кралския дворец Каср Ал-Алам, Националния музей на Оман и Голямата джамия на султан Кабус - с площ от 416 хиляди квадратни метра, построена през 2001 г. в чест на 30-ия годишнина от управлението на монарха.

Голямата джамия на султан Кабус може да побере до 20 000 души и се смяташе за най-голямата в света до средата на 2000-те години. По-късно първенството й отне джамията в Абу Даби.

В историческата част на града - Стария Маскат - се намира кралският дворец Каср Ал-Алам, построен в индийски стил и различаващ се от другите големи сгради в столицата на Оман. Той е една от шестте резиденции на султана, която разкошна сграда обаче може да се разглежда само отвън, тъй като туристи не се допускат вътре.

Символи на Маскат са и крепостите Ал-Мирани и Ал-Джалали, построени през 16 век от португалците, които установяват своите търговски пътища към Индия. Преди това на мястото на крепостите е имало стари отбранителни съоръжения. Тогава крепостта Ал-Джалали е използвана като основен затвор на Оман, а сега там е Музеят на културната история на Султаната.

Срещу Султанския дворец се намира Националният музей, чиято постоянна експозиция включва над 7000 предмета, посветени на основни събития от историята на страната.

Освен древните архитектурни паметници, на туристите в Маскат се препоръчва да посетят фабриката Amouage, основана през 1983 г. и произвеждаща най-скъпата селективна парфюмерия в света.

Преди 27 години султан Кабус решава страната да създаде свой собствен парфюм и кани парижкия парфюмерист Ги Робер, работил за Dior, Gucci и Hermes. "Сега Amouage за оманците е като Chanel за французите. Всяка бутилка е предмет за тяхната национална гордост", коментират познавачи на страната.

Сребърен флакон парфюм от лимитирана серия, инкрустиран със скъпоценни камъни, струва около 6000 евро. Султан Кабус често подарява парфюм на своите гости като сувенир.

Сега цената за "обикновен" 30 милилитра парфюм от Amouage може да достигне до 1560 долара.Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати