Анализи Новини Турагенции

Прокуратурата се сезира за нелегалните екскурзии след публикацията на TravelNews

   
Прокуратурата се сезира за нелегалните екскурзии след публикацията на TravelNews

Софийската районна прокуратура (СГП) възложи проверка по информация в TravelNews, че физически лица без лиценз за туристическа агенция, организират почивки в чужбина. Според публикацията уговорките за екскурзии ставали в страница във Facebook, а парите потърпевшите изпращали по лични сметки. СГП е образувала преписка, а проверката по случая е възложена на Столичната дирекция на МВР. В хода на проверката следва да бъдат снети сведения от всички лица, които са посочени в разпространената информацията и имат отношение към случая.

В петък от TravelNews съобщихме, че във фейсбук започна масово предлагане за организиране на български групи за почивки в чужбина, която дейност е незаконна и не може да се извършва без лиценз за туроператор или туристически агент. Такива постове има във фейсбук групата „Искам да пътувам!“.

От Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ) вече са подали други над 10 сигнала за лица, които организират екскурзии без лиценз, до Министерството на туризма, Комисията за защита на потребителите, Икономическа полиция и прокуратурата. „Те вече се проверяват от прокуратурата и Икономическа полиция, защото са физически лица“, обяви пред TravelNews Павлина Русева, член на УС на ОБТ и собственик на туроператора „Сейф травел“. Министерството на туризма и КЗП са без правомощия, защото могат да контролират само юридически лица, т.е. фирми.

Габриела Руменова от онлайн платформата "Ние, потребителите" обясни, че категорично физически лица нямат право да организират почивки и екскурзии. Дейността може да се извършва само от юридически лица, които трябва да бъдат регистрирани като туроператор или туристически агент. Руменова подчерта, че проблемът е много голям за потребителите, за бизнеса и за институциите, които трябва да се справят с него. "Хората трябва да разберат и истински да осъзнаят, че рискът е голям и то не само за това, че могат да загубят пари, но при определени обстоятелства и да бъдат изложени на опасност", каза тя.

От ОБТ настояват за промяна в Закона за туризма и в Наказателния кодекс, за да могат и физическите лица да попаднат под контролните органи при организиране на екскурзии без лицензи за туроператори или агенти. Русева обясни, че в момента законите са такива, че ако няма плащане или документ за извършено такова, реално няма престъпление. Най-често прехвърлянето на средства става по Revolut.

„В момента се образува огромна бомба с масово предлагане на почивки от физически лица, която съвсем скоро ще гръмне“, коментира Николай Александров от ОБТ и управител на туроператора „Карта холидей“. Според него доста хора ще изгорят и затова трябва да внимават и да не се доверяват на непознати лица. Той също подчерта, че се събират пари за почивки по кафенета и през Revolut. Александров даде за пример, че е засякъл екскурзия до Куба за 2 седмици само за 2000 лв., което е абсурдно, при положение, че само самолетният билет в момента струва толкова до там.

Председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски посъветва клиентите да проверяват в сайта на Министерството на туризма регистрираните туроператори и агенти преди да резервират почивки и екскурзии. Компаниите задължително трябва да имат и застраховка за отговорност.

Мирослав Иванов