Новини Събития

Остров Бали се оплаква от свръхтуризъм

   
Остров Бали се оплаква от свръхтуризъм

Индонезийският много популярен курортен остров Бали е застрашен от прекомерен туризъм поради голямото нарастване на броя на чуждестранните посетители, заяви министърът на туризма на Индонезия Сандиага Уно. Индонезия е 4-та по население страна в света (над 270 млн. човека) и е разположена на около 17 000 острова, няколко от които са много популярни туристически дестинации.

"Виждам, че броят на посещенията в Индонезия на чуждестранни туристи продължава да се увеличава и вече е над 80% на годишна база. В тази връзка ще наблюдавам съответните данни, за да не се стигне до феномена на "прекомерен" туризъм", цитира думите на министъра индонезийския информационен портал Detik.

По мнението на министъра на туризма, именно островната провинция Бали се смята за най-застрашения от прекомерен туризъм район в страната. Затова плановете на Министерството на туризма на Индонезия включват предприемане на мерки, чрез които о-в Бали да посещават основно "качествени" туристи, които са готови да похарчат много пари на острова и нямат "престъпен потенциал".

"Индонезия иска да гарантира, че 8,5 милиона туристи, които се очаква да посетят страната тази година, ще бъдат предимно хора, които остават по-дълго и харчат повече, което е в полза на икономиката на съответните региони, включително Бали", посочва министъра.

По данни на Министерството на туризма на Индонезия, за първите 7 месеца на годината (до края на юли 2023 г.), страната вече е успяла да приеме 2,6 милиона чуждестранни туристи, като броят им постоянно расте.

Ще припомним, че в края на юни стана известно, че индoнeзийcĸитe влacти са взели peшeниe дa нe пoднoвявaт, т.e. дa cпpaт бeзвизoвия peжим зa гpaждaни нa 159 дъpжaви в cвeтa (вĸлючитeлнo Бългapия), cъoбщи тогава Тhе Јаkаrtа Роѕt. Дo cъвceм cĸopo в cтpaнaтa мoжeшe дa ce влизa бeз визи зa пpecтoй дo 30 дни c цeл тypизъм. Тогава министърът на туризма Сандиага Уно коментира, че пpeĸpaтявaнeтo нa мexaнизмa, ĸoйтo пoзвoлявaшe нa пoceтитeли oт пoвeчe oт 150 cтpaни дa влизaт в Индoнeзия бeз визa, нямa дa нaвpeди нa тypиcтичecĸaтa индycтpия, a нaпpoтив, щe пoдoбpи ĸaчecтвoтo нa тypиcтичecĸия ceĸтop.