Новини Транспорт

Заради стачка на Гетуик ще бъдат отменени и забавени полети

   
Заради стачка на Гетуик ще бъдат отменени и забавени полети

Около 230 служители на лондонското летище "Гетуик" ще стачкуват в продължение на осем дни, в периода 18-28 август, с искане за по-високи трудови възнаграждения, съобщи британският профсъюз "Юнайт" (Unite), цитиран от Ройтерс, пише БТА.

Синдикатът предупреди за нарушаване на полетните разписания поради стачните действия, които ще се проведат в едни най-натоварените дни за пътуване в годината.

Редица служители на "Гетуик", сред които отговарящи за наземното обслужване на пътниците, преговарят от седмици със своите работодатели за увеличение на трудовите им възнаграждения.

По-рано беше обявено, че се отменят част от планираните стачки, тъй като служители към някои от компаниите, които са наети като подизпълнители на лондонското летище, са получили повишение на заплащането. Служители от операторите "Ред хендлинг" (Red Handling) и "Уилсън Джеймс" (Wilson James) обаче са решили да стачкуват. По време на първите четири дни от трудовите им протести ще бъдат забавени или отменени над 200 полета, обяви синдикатът "Юнайт".

"Гетуик" е второто най-натоварено летище във Великобритания, посочва Ройтерс.