Транспорт

EASA стартира кампанията Fly Right с цел повишаване на дисциплината на пътниците

   
EASA стартира кампанията Fly Right с цел повишаване на дисциплината на пътниците

Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) стартира кампанията „Fly Right This Summer“. Проектът има за цел да повиши отговорното поведение и дисциплината сред пътниците на борда. Wizz Air, най-бързо развиващата се авиокомпания в Европа и най-устойчивата по отношение на околната среда в света, е сред водещите авиопревозвачи, които подкрепят новата инициатива. Авиокомпанията сподели включването в кампанията и в каналите си в социалните мрежи.

По-голямата част от инцидентите с конфликтни пътници на борда са свързани с липса на кооперативност, интоксикация, както и вербално и дори физическо насилие.

Безопасността и сигурността на пътниците и членовете на екипажа на борда са от първостепенно значение за Wizz Air. Поради тази причина авиокомпанията приветства инициативата „Fly Right This Summer“ и има готовност за активно участие в кампанията.

Някои от препоръките на EASA включват следните мерки:

• По-строго законодателство 
• Обучение на екипажа и персонала 
• Съвместни системи за докладване на случаи с недисциплинирани пътници и ефективна комуникация 
• Засилени мерки за безопасност 
• Обучение на пътниците 

Като част от кампанията „Fly Right“, Европейската агенция за авиационна безопасност споделя общо ръководство, което ще помогне на всички пътници да се насладят на приятно и спокойно пътуване. То е достъпнона уебсайта на EASA тук. Основната цел на кампанията е да повиши осведомеността на пътниците по този въпрос, като наблегне на следните три ключови акцента:

• Подгответе се за полет: следвайте основните съвети за гладко и безпроблемно пътуване, като например багажът да е опакован разумно и в съответствие с правилата на авиокомпанията, пътниците да следят за актуална информация, да пристигнат по-рано на летището и да се хидратират преди и по време на полета.
• Бъдете учтиви: любезното отношение към персонала и другите пътници, търпението и спокойствието, спазването на инструкциите на екипажа и оказването на помощ на другите са от изключителна важност. 
• Не се карайте: отговорното и рационално поведение на борда е от решаващо значение по време на полет. Неспазването на правилата и инструкциите на екипажа води до по-голям риск, както за пътниците, така и за служителите на авиокомпанията. 

Миклош Бодай, ръководител на отдел „Сигурност“ в Wizz Air, коментира: „Кампанията на EASA „Fly Right“ни дава възможност да повишим нивото на сигурност в цялата авиационна индустрия и се радвам, че ние, като отговорна авиокомпания, сме част от тази инициатива. Безопасността на нашите пътници и на нашия екипаж еосновен приоритет за Wizz Air.“

Джон Франклин, ръководител на отдел „Популяризиране на безопасността“ в EASA и на кампанията „Fly Right“, заяви: „През последните три години в европейската авиационна индустрия се наблюдава ръст на броя на случаите на недисциплинирани пътници. Ето защо това лято EASA стартира кампанията „Fly Right“. По този начин насърчаваме държавните органи, авиокомпаниите и летищата да работят заедно и да комуникират ясно с пътниците, за да сведем до минимум риска за тях и за членовете на екипажа.“