Транспорт

Wizz Air се оправда с изпълнени над 99% от полетите си

   
Wizz Air се оправда с изпълнени над 99% от полетите си

Авиокомпанията Wizz Air излезе с официална позиция по повод настояването от страна на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ спешно да организира план за действие с превантивни мерки срещу закъсненията и отмяната на полети.

От началото на 2023 г. досега в ГД ГВА са получени над 500 жалби от пътници на Wizz Air, а над 200 от тях не са били обработени от авиокомпанията. Само през месец юли 2023 г. на международните летища в България са регистрирани 38 отменени полета, а други 69 са изпълнени с повече от 2 часа закъснение.

"Wizz Air си сътрудничи активно с българските власти и уверява, че се стреми да поддържа най-високите стандарти за удовлетвореност на своите клиенти. През миналото лято авиокомпанията бе изправена пред различни предизвикателства, които засегнаха авиационната индустрия, и съответно предприе значителни мерки за подобряване на резултатите си тази година. Wizz Air увеличи броя на самолетите и добави допълнителни резервни самолети, направи промени в работните часове на екипажите спрямо законовите норми и добави повече време между полетите, за да се повиши гъвкавостта на разписанието", заявяват от нискотарифния превозвач.

Според Wizz Air тези усилия са довели до по-успешно и точно изпълнение на полетите тази година в България, като резултатите са над средните спрямо основните конкуренти на компанията.

"Тази година авиокомпанията регистрира повече полети в графика си, като 99,38% от тях са били успешно изпълнени от и до България. Отменените полети са били предизвикани от непредвидени обстоятелства, причинени от фактори, които често са извън контрола на авиокомпанията, като например пожарът на летище Катания, стачки в индустрията, ограничения от Контрол на въздушното движение, метеорологични условия и предизвикателства във веригата за доставки. Wizz Air полага системни усилия да сведе до минимум закъсненията и внезапните промени в полетния си график, които биха могли да нарушат плановете за пътуване на пътниците", посочват от дружеството.

Също така от Wizz Air твърдят, че се отнасят много сериозно към обратната връзка и получените жалби от пътници, като почти всички, които са били подадени директно на уебсайта на авиокомпанията от български пасажери, се разглеждат в рамките на 2 седмици, благодарение на удобния и автоматизиран процес.

Wizz Air се ангажира да работи заедно с Гражданската въздухоплавателна администрация и екипът на авиокомпанията ще насочи усилията си към разрешаване на всички натрупани жалби, на които преди това не е било отговорено поради технически проблем, добавят от лоу кост превозвача.