Анализи Новини

Гърция и Турция със силни летни сезони

   
Гърция и Турция със силни летни сезони

Туристическият бизнес по света и у нас се променя заради глобалното затопляне и удължаването на летния сезон. Ние притежаваме прекрасното Черно море и сме на първо място като туристическа дестинация сред черноморските държави, твърди метеорологът проф. Георги Рачев.

Рачев, който е и в Управителния съвет на Българската асоциация на туристическите агенции, коментира пред БГНЕС и летния сезон в България, Гърция и Турция. 

По думите му нашите южни съседки правят много силни сезони за поредна година.

"Това са десетки милиона туристи. Турция има леглова база, за която ние само може да мечтаем. Тя е запълнена. Наскоро излезе отчета, че за месец юли Анталия е била посетена от повече от 1,5 млн. туристи само със самолет", смята той и уточни, че тук не влиза пътуванията с кораби и индивидуален транспорт.

"Турция очаква да направи повече от около 35-40 млн. туристи и се готвят следващите две години да достигнат нивото от 50 млн. чуждестранни гости", поясни той и добави, че "Гърция също се пръска по шевовете".

 

 

Проф. Рачев със съжаление обаче отбеляза, че ние все още не можем да достигнем предпандемичната 2019 г., която е била много силна по отношение на туризма. / БНР