Новини Турагенции

Туроператорът Ню травълс ейдженси завлече агенти и туристи за круизи (обновена на 4.10.2023 г.)

   

Марко Монтеки (вляво) и съпругата му по време на среща с бившия министър на туризма Николина Ангелкова
  МТ

Туроператорът „Ню травълс ейджънси“ не се е разплатил към други туристически агенции и клиенти за неосъществени круизи по време на пандемията от Ковид -19. Това съобщиха за TravelNews представители на бизнеса. Компанията е получила над 500 000 лв. помощи от държавата по линия на подпомагането на бранша за възстановяване на средства към клиенти, показва справка в регистъра на Министерството на туризма.

„Взеха средства от държавата, но не върнаха на никой. Смениха собствеността на фирмата и повече не могат да бъдат открити“, заяви пред TravelNews Калина Тодорова, управител на туроператора „Аполо“. Те са изгорели с около 36 000 лв., които сами са възстановили на клиенти за неосъществени круизи по време на пандемията. „Ню травълс ейджънси“ са работили основно с големите италиански круизни концерни MSC Cruises и Costa Cruises.

Същото обясни и Красимир Златанов, управител на туроператора „Екзотик холидей“. Имаше клиенти, които бяха платили през нас за круизи с „Ню травълс ейджънси“, но заради пандемията не се осъществиха. Те издадоха ваучери на хората, но никога не успяха да ги ползват, каза той. „Трябваше ние да ги обезщетим с наши средства, като остана да получаваме пари от другия туроператор, но така или иначе никога не ни преведоха“, коментира Златанов. Той също отбеляза, че фирмата е била прехвърлена на непознато лице от Италия и са загубили всякакъв контакт. Дори са се обърнали към Посолството на Италия в България, но не са получили никакво съдействие.

Най-много средства „Ню травълс ейджънси“ дължи на „Руал травел“ – към 85 000 лв., каза управителят на потърпевшата компания Димитър Балтов, който е и зам.-председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). Те също са възстановили парите на хората, но не са им върнати от „Ню травълс ейджънси“. „Фирмата е прехвърлена на малоимотен италианец и няма никакви активи, за да ги осъдим“, обясни Балтов. Той препоръча българите да внимават и да не се обръщат за круизи към „Ню травълс ейджънси“, защото ще изгорят. Вече идвали сигнали, че продължавали да работят с индивидуални клиенти.

Сайтът на „Ню травълс ейджънси“ ЕООД в момента не работи, а на телефоните никой не отговаря, установи проверка на TravelNews. В регистъра на туроператорите към Министерството на туризма е отбелязано, че компанията е без валидна застраховка „отговорност на туроператора“, което означава, че при проблеми или фалит няма кой да покрие щетите на клиентите.

В момента фирмата е собственост на Фабио Берти, показва справка в Търговския регистър. Преди това е била собственост на Марко Монтеки и неговия син – Роберто Монтеки.

 Марко Монтеки

Дълги години Марко Монтеки беше президент на Италианската търговска камара в България. В момента гради политическа кариера в Италия, като дори беше кандидат за народен представител на последните парламентарни избори в страната от партия „Либерална стойност". Преди пандемията се срещаше с бившия министър на туризма Николина Ангелкова (ГЕРБ) и обещаваше да помага за развитието на круизния туризъм в България. Марко Монтеки и Фабио Берти не бяха открити за коментар. Държавата в лицето на Министерството на туризма също не е реагирала до момента.

На 4 октомври 2023 г. получихме писмо чрез адвокатите на Марко Монтеки, в което той се казва, че съдържанието не съответства на обективната истина. Публикуваме от него: „На първо място, видно от справка в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, по време на въведените на територията на Рерублика България мерки срещу COVID-19 не съм имал участие в „Ню травълс ейджънси“ ЕООД под никаква форма, за което излагате обстоятелства в горепосочените статии. Участието ми в дружеството приключва през 2011 г., което обстоятелство изключва верността на приписваните ми от Ваша страна действия, свързани с извършване на измама по отношение на клиенти и туристически агенции и наличието на задължения от моя страна към същите.

На следващо място, невярна и подвеждаща е и посочената в статията от 15.8.2023 г. информация, касаеща финансовата помощ, отпусната на дружеството от Министерство на туризма….. Справка в регистъра на министерството показва, че действително от Министерство на туризма са отпуснати  средства на дружествата, одобрени по схема за предоставяне на безвъзмездни средства на лица, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност, за компенсиране на загуби в резултат на епидемичния взрив от COVID-19. По посочената схема обаче „Ню травълс ейджънси“ ЕООД е получило еднократно сума в размер на 94 800 лв. което е пет пъти по-малко от цитираната в статията цифра.

Не следва да се подминава и фактът, че с цел спекулация и въвеждане в заблуждение по отношение на читателите за наличие на определени зависимости с лицата, посочени в статията, е приложен и снимков материал. Снимката, която е използвана в статията, е свалена от интернет, като същата е направена по повод на събитие, организирано от италианската компания „MSC Cruises“. На събитието бях поканен в качеството ми на президент на Италианската търговска камара в България. Присъствието на г-жа Николина Ангелкова на събитието, чието име е споменато отново със спекулативна цел в статиите, беше в качеството й на министър на туризма през този период.

Гореизложените факти са в разрез с добрите журналистически практики и потвърждават действията Ви, целящи уронване на репутацията ми. Престоят ми в България е с продължителност повече от 20 години, за който период от време не съм имал каквито и да било проблеми от морален, предприемачески, институцинален или друг характер.......", се казва още в писмото на Марко Монтеки.

Мирослав Иванов