Новини Събития

Италия предприема строги мерки и глоби

   
Италия предприема строги мерки и глоби

Италия е засегната от впечатляващ туристически възход. Приливът на посетители от чужбина е толкова силен, че на множество места по плажовете вече се изисква платена резервация, а в градовете се налагат строги ограничения и солени глоби, пише DW.

Град Венеция винаги е привличал внимание към елегантния си стил. През годините северният италиански град се е борил срещу негативните прояви на масовия туризъм. Това лято правилата за посетители са по-строги от всякога, а за нарушителите се предвиждат солидни глоби.

Например, забранено е гостите да се разхождат голи от кръста нагоре или да се къпят в каналите. Забранено е и сядането на множество места, като тротоари, фонтани, стълби и мостове.

Властите в града имат за цел да ограничат броя на почиващите, особено на еднодневните посетители. През 2019 година официалният брой туристи във Венеция е бил 5,5 милиона, но с еднодневните посетители този брой се увеличава значително. Регулирането на този вид туризъм, обаче, остава предизвикателство.

Планираната "входна такса" за дневните туристи, за която се говори отдавна, все още не е въведена и ще се отложи за следващата година. Венеция е първият град в Италия, който предприема такава мярка. И други области се принуждават да регулират потока от туристи. В община Бауней на остров Сардиния, например, достъпът до най-популярните плажове се контролира стриктно, с предварителна резервация.

Прогнозите за туризма в Италия тази година са впечатляващи. Очаква се над 68 милиона туристи да посетят страната - с близо три милиона повече в сравнение с предпандемичната 2019 година. Този прилив създава проблеми на много места, включително и на малките острови, където автомобилният трафик през лятото се увеличава значително.

На островите Лампедуза, Линоза и Прошида, както и в крайбрежния град Портофино, са въведени ограничения за посетителите. В Портофино новите правила позволяват на полицията да налага глоби до 275 евро на туристи, които нарушават правилата за поведение и движение в града. Тези наредби имат за цел да запазят дисциплина и спокойствие в популярните места, цитира bgonair.bg.