Анализи

Нова система удвоява времето за преминаване на европейските граници

   
Нова система удвоява времето за преминаване на европейските граници

Заради новата система за влизане и излизане (EES), която съвсем скоро ще се прилага от ЕС, граничните проверки ще станат много по-трудни.

Милиони хора ще трябва да се снимат и да запишат пръстовите си отпечатъци, които ще се съхраняват в базата данни на ЕС. Самият процес има за цел да улесни граничните проверки, но данните трябва да се събират за всеки пътник извън ЕС - и ще трябва да се актуализират на всеки три години.

Предполага се, че новата система ще открива автоматично лицата, които са пресрочили срока на валидност на документите, и ще предоставя по-надеждни данни за пресичането на границите, като по този начин ще се намали необходимостта от ръчно подпечатване на паспортите. Въпреки това паспортът на всяко лице все пак ще трябва да бъде проверен от граничен служител, за да се гарантира, че цялата съхранена информация е за правилното лице.

Франция е поръчала 540 "киоска за данни" и 250 таблета за пътниците на фериботите преди започването на проверките. Френският орган за наблюдение на публичните финанси Cour des Comptes публикува доклад, в който се посочва, че опашките на границата между Обединеното кралство и Франция ще се увеличат поне двойно, когато EES започне да функционира през 2024 г.

В доклада се посочва още, че "въпреки че след Брекзит средното време за проверка на Eurostar се е увеличило, удвояването или дори утрояването на времето за чакане може да накара някои пътници да изберат пътуване със самолет".

Според някои проведени тестове процесът би могъл да добави две минути към времето, необходимо за преминаване през граничните проверки.

Главният изпълнителен директор на консултантската компания за пътувания PC Agency Пол Чарлз заявява: "Влизането в Европа трябва да бъде по-безпроблемно, а не по-тромаво. Обработката на пътниците трябва да бъде много по-бърза, в противен случай пиковите периоди ще станат непоносими за онези, които ще се редят на все по-дълги опашки".

Схемата все още не е влязла в действие и вече беше отлагана няколко пъти. Сега се смята, че ЕС изчаква да минат Олимпийските игри в Париж през 2024 г., за да бъде стартирана.

Прилагането й е неизбежно, но пътниците трябва да се приготвят за доста дълги опашки, преди процесът да бъде регулиран, предупреждават от Cour des Comptes.