Новини Събития

Леденият аквариум в Природонаучния музей посреща посетители наесен

   
Леденият аквариум в Природонаучния музей посреща посетители наесен

Леденият аквариум в Природонаучния музей ще посреща посетители от септември. Вече са договорени първите обитатели, които посетителите ще могат да видят. Припомняме ви, че 31-вата експедиция начело с проф. Христо Пимпирев до нашата база на остров Ливингстън имаше задача чрез специално оборудване да бъдат докарани интересни екземпляри – риби и безгръбначни. За съжаление всички уловени морски обитатели, сред които и ледена риба, не оцеляха трудното пътуване на експедицията ни към България.

„С помощта на голяма търговска верига ще получим раци и омари от Финландия. Директорът на веригата магазини за продажби на едро реагира много позитивно и обеща помощ. Водим разговори и с аквариум в Норвегия, от който да бъдат доставени по-екзотични екземпляри”, разказа директорът Огнян Тодоров.

Той допълни, че има вероятност акваристът от Природонаучния музей да се присъедини към експедицията до ледения континент догодина, за да изпълни успешно мисията за доставка на уловени там екземпляри.

"Идеята се роди в един разговор с доц. д-р Любомир Кендеров от Софийския университет. Проф. Пимпирев също откликна. Закупихме специално оборудване за транспортиране  до Пловдив. Най-кризисно за тях е преминаването на тропика, което е в продължение на две седмици", разказа  Огнян Тодоров дни преди отпътуването на експедицията тази година.

Един от най-атрактивните ексземпляри, които от музея се надяваха да покажат на посетителите, бе ледената риба, която няма хемоглобин и е прозрачна.

Новата атракция обаче се отлага за следващата година.