Анализи Новини

Красотата на Родопите: 3 локации от сериала Дяволското гърло

   
Красотата на Родопите: 3 локации от сериала Дяволското гърло

Не всеки български сериал продължава да възбужда интереса и да вълнува повече от 4 години след излъчването на първия епизод. А „Дяволското гърло“ е пример точно за това, пише edna.bg.

Зад успеха на първия сезон на криминалната поредица стоят усилията на екипа на продуцентите Евтим Милошев и Иван Спасов, както и талантът на някои от най-добрите български актьори, сред които Теодора Духовникова, Владимир Карамазов, Валери Йорданов, Христо Петков, Васил Банов и много други.

И докато очакваме с нетърпение втория сезон „Есента на демона“, чието действие се развива в старата столица Велико Търново, целият първи сезон е в интернет, който може да се изгледа на един дъх.

Напрегната криминална история, заплетени семейни отношения и призраци от миналото – това определено е формулата за един вълнуващ сюжет. Особено когато фон на зловещите събития на екрана е мистичната планина Родопи.

„Ще призова всички италианци да отидат на почивка в Родопите. В тази част на България има различна енергия, така че няма да съжаляват”, каза Владимир Карамазов по време на „Празникът на българското кино в Рим” през 2019 г.

И докато лятото става все по-горещо, ви предлагаме да направите едно бягство в обятията на Родопите и да се заредите с енергия на три от най-емблематичните места, на които е сниман сериалът „Дяволското гърло“.

Скалата Невястата

Тази величествена скала няма как да не прикове погледа на всеки, който влиза в Смолян от Пампорово. Скалният масив, наричан още Турлука, е една от най-красивите части на долината на река Черна. Като туристическа забележителност Невястата заживя нов живот, след като там бяха заснети някои ключови сцени на сериала „Дяволското гърло“ преди няколко години.

Енергията на това място е особено силна и заради поверията, които се разказват за него. Наричат го Скалата на вярата заради местна легенда. Според османски документи от от XVII век турски бей харесал най-красивата мома в Езерово. Преди сватбата тя поискала за последен път да види родното си място от високо, но когато се изкачила на скалата, тя се хвърлила оттам, за да се спаси от брака с друговереца. До скалата можете да стигнете по екопътека „Невястата“, която води началото си от разклона за манастира „Св. Пантелеймон“ на пътя Пампорово – Смолян. Освен спиращата дъха панорамна гледка към Смолян, скалата пази останките от древно тракийско светилище, открито през 2008 г.

скала невястата

Кулата „Снежанка“

Телевизионната кула на едноименния връх е един от символите на Родопите. Тя е построена през 70-те години на миналия век. Висока е 156 метра, а ако се изкачите до върха ѝ (не се тревожете, има асансьор), ще се намирате на над 2000 метра надморска височина. В горната част на „Снежанка“ има заведение с панорамна тераса, което става фон на напрегната сцена между героите на Теодора Духовникова и Владо Карамазов в сериала „Дяволското гърло“.

Кулата е част от Стоте национални туристически обекта, а гледката от върха ѝ е спираща дъха и наистина си струва да се види (и преживее). До самата кула може да се стигне чрез лифт, както и по туристическа пътека или с автомобил, стига само да не решите да шофирате през зимата, когато пътят е непроходим с кола.

кула снежанка родопите

Пещерата Дяволското гърло

Тази мистична пещера е разположена на километър и половина северно от село Триград в Триградското ждрело в Западните Родопи. Дяволското гърло е едно от най-загадъчните места на Балканите, особено имайки предвид легендите и мистериозните събития, свързани с него.

Пещерата е електрифицирана, а за да има по-добър и сигурен достъп за посетителите, е прокопан 150-метров тунел с туристическа пътека. Докато преминавате по нея, можете да видите три уникални релефа: дяволска глава, фигура на мъж и малко изворче с лика на Богородица, в което тече лечебна вода. Според преданията, ако си пожелаете нещо на това място, мечтата ви ще се сбъдне. А в основата на пещерата е Бучащата зала, образувана от пропадането на Триградската река. Водите на водопада, който ще видите там, се губят в дълъг над 150 метра сифон, след което реката мистериозно изчезва в скалите. Оттук идва и мистерията около пещерата – това, което е повлечено в нея, не излиза там, където реката се появява отново.дяволското гърло

През 1970 г. двама водолази от Варна се гмуркат във водите на пещерата, но за съжаление никога повече не са видени, като дори техните тела не са открити. Така опитите за разгадаване на тайните на сифона са преустановени. Всъщност загадъчната природа на Дяволското гърло датира отпреди векове, когато по тези земи са живели траките. Те вярвали, че мястото е портал към отвъдното и хвърляли в пещерата починали вождове и воини, вярвайки, че така ще останат безсмъртни. Не на последно място Дяволското гърло се свързва с легендата за трагичната участ на Орфей, който се опитва да върне любимата си Евридика от царството на мъртвите точно тук.