Анализи Новини

Георги Рачев с прогноза кога морето ще се успокои

   
Георги Рачев с прогноза кога морето ще се успокои

"Морето беше бурно, но вече се успокояват нещата. Казаха, че до края на август морето няма да става за къпане. Защо да не става? Аз не мога да разбера. През няколко години се случва да има силно вълнение. Това ще се изчисти, ще попие. Днес вълните се около метър и половина. В понеделник ще са около метър, а в четвъртък – 30 сантиметра. Тези, които са тръгнали на море, просто да му се радват“,  каза климатологът проф. Георги Рачев в ефира на bTV

Внимателно прочетох проучването за замърсяването на водите на няколко плажа. Това не е от вчера. Пречиствателните станции не могат да поемат това натоварване през юли и август. Това е ясно. Към това трябва да се добави втори проблем – незаконно заустени води в морето и реките. РЗИ трябва да се вдигнат и да публикуват данни, а не да вземат една проба и да чакаме две седмици какво ще се случи. До Марс ли пътува тази проба? В събота и неделя редовно се заустват води. Не може ли да има един мобилен екип, който да реагира и да вземе проби?“, посочи проф. Рачев.

"Антициклонът Лоте отслабва. Ще има по-малко вълнение. В събота и неделя температурите ще са високи. До края на месеца ще бъде слънчево, сухо и топло“, подчерта климатологът.

"В района на Лоте е високо налягането, а към Турция – ниско. Ако ниското налягане беше в Гърция, Северното Черноморие щеше да пострада. Въпрос на разместване“, уточни той.

Температурите в България и Балканите ще са между 35 и 37 градуса.

През следващата седмица в София максималните температури ще са над 30 градуса, а минималните – около 20 градуса.

В Стара Загора максималните температури ще са между 34 и 36 градуса, а минималните – около 21 градуса.

В Созопол в понеделник температурата ще е 34 градуса.

Във Варна времето е топло – 22 градуса минимална температура. Силата на вятъра постепенно ще отслабва. Максималните температури ще достигат до 34 градуса.

В Русе неделя се очаква термометрите да покажат 38 градуса. Вятърът ще е слаб. Ще има липса на валежи.

От събота до сряда в Плевен максималните температури ще са 35 градуса, а минималните – 21 градуса.