Турагенции

НАП подгони туроператора с невърнатите средства към клиенти (обновена на 4.10.2023 г.)

   
НАП подгони туроператора с невърнатите средства към клиенти (обновена на 4.10.2023 г.)
Марко Монтеки и съпругата му Емануела Дакова (вляво) се срещаха с бившата министърка на туризма Николина Ангелкова
  МТ

Националната агенция за приходите (НАП) подгони туроператора „Ню травълс ейджънси“ ЕООД за невърнати средства към клиенти и туристически агенции. Това съобщиха за TravelNews от институцията. Едно от основните задължения на предприятията, получили подпомагане с оборотен капитал заради временните противоепидемични мерки, е да отчетат използваните средства в ИСУН 2020.  В рамките на процедура BG16RFOP002-2.095 „Подкрепа чрез оборотен капитал за малки и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки“, НАП е изплатила на „Ню травълс Ейджънси“ ЕООД финансова помощ в размер на 3 415,63 лв. С цел да гарантира правилното отчитане и изразходването на получените средства, НАП извършва последващ контрол на дружествата, като подборът кои фирми ще бъдат проверени се прави по утвърдени правила и методология, обясниха от агенцията.

Дружеството „Ню травълс ейджънси“ не е изпълнило задължението си да подаде в ИСУН 2020 отчетни документи за изразходване на получената безвъзмездна финансова помощ. По тази причина, спрямо него са предприети контролни действия от страна на НАП. При проверката, компанията не е представила изискани от проверяващия служител документи, в резултат на което на дружеството е издаден Акт за установяване на публично държавно вземане №BG16RFOP002-2.95-4002/21.04.2022 г. С този акт фирмата е задължена да възстанови получената сума в размер на 3 415,63 лв. безвъзмездна финансова помощ заедно със законна лихва, считано от дата на предоставяне на помощта, се казва още в становището на НАП до TravelNews.

От Министерството на туризма засега мълчат дали са извършили проверка на туроператора във връзка с отпуснатите към него помощи, които достигат до 500 000 лв. Ведомството управляваше останалите програми за подпомагане на бранша във връзка с Ковид пандемията с цел възстановяване на средства на клиенти за неосъществени екскурзии и почивки. Туроператорът „Ню травълс ейджънси“ дължи само към свои партньори – други туристически агенции, над 200 000 лв., а отделно и на индивидуални клиенти, обясниха от бизнеса миналата седмица.

„Взеха средства от държавата, но не върнаха на никой. Смениха собствеността на фирмата и повече не могат да бъдат открити“, заяви пред TravelNews Калина Тодорова, управител на туроператора „Аполо“. Те са изгорели с около 36 000 лв., които сами са възстановили на клиенти за неосъществени круизи по време на пандемията. „Ню травълс ейджънси“ са работили основно с големите италиански круизни концерни MSC Cruises и Costa Cruises.

Същото обясни и Красимир Златанов, управител на туроператора „Екзотик холидей“. Имаше клиенти, които бяха платили през нас за круизи с „Ню травълс ейджънси“, но заради пандемията не се осъществиха. Те издадоха ваучери на хората, но никога не успяха да ги ползват, каза той. „Трябваше ние да ги обезщетим с наши средства, като остана да получаваме пари от другия туроператор, но така или иначе никога не ни преведоха“, коментира Златанов. Той също отбеляза, че фирмата е била прехвърлена на непознато лице от Италия и са загубили всякакъв контакт. Дори са се обърнали към Посолството на Италия в България, но не са получили никакво съдействие.

Най-много средства „Ню травълс ейджънси“ дължи на „Руал травел“ – към 85 000 лв., каза управителят на потърпевшата компания Димитър Балтов, който е и зам.-председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). Те също са възстановили парите на хората, но не са им върнати от „Ню травълс ейджънси“. „Фирмата е прехвърлена на малоимотен италианец и няма никакви активи, за да ги осъдим“, обясни Балтов. Той препоръча българите да внимават и да не се обръщат за круизи към „Ню травълс ейджънси“, защото ще изгорят. Вече идвали сигнали, че продължавали да работят с индивидуални клиенти.

Сайтът на „Ню травълс ейджънси“ ЕООД в момента не работи, а на телефоните никой не отговаря, установи проверка на TravelNews. В регистъра на туроператорите към Министерството на туризма е отбелязано, че компанията е без валидна застраховка „отговорност на туроператора“, което означава, че при проблеми или фалит няма кой да покрие щетите на клиентите.

В момента фирмата е собственост на Фабио Берти, показва справка в Търговския регистър. Преди това е била собственост на Марко Монтеки и неговия син – Роберто Монтеки. Дълги години Марко Монтеки беше президент на Италианската търговска камара в България. В момента гради политическа кариера в Италия, като дори беше кандидат за народен представител на последните парламентарни избори в страната от партия „Либерална стойност". Преди пандемията се срещаше с бившия министър на туризма Николина Ангелкова (ГЕРБ) и обещаваше да помага за развитието на круизния туризъм в България. Марко Монтеки и Фабио Берти не бяха открити за коментар.

От Посолството на Италия в София засега не предоставиха становище по случая.

На 4 октомври 2023 г. получихме писмо чрез адвокатите на Марко Монтеки, в което той се казва, че съдържанието не съответства на обективната истина. Публикуваме от него: „На първо място, видно от справка в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, по време на въведените на територията на Рерублика България мерки срещу COVID-19 не съм имал участие в „Ню травълс ейджънси“ ЕООД под никаква форма, за което излагате обстоятелства в горепосочените статии. Участието ми в дружеството приключва през 2011 г., което обстоятелство изключва верността на приписваните ми от Ваша страна действия, свързани с извършване на измама по отношение на клиенти и туристически агенции и наличието на задължения от моя страна към същите.

На следващо място, невярна и подвеждаща е и посочената в статията от 15.8.2023 г. информация, касаеща финансовата помощ, отпусната на дружеството от Министерство на туризма….. Справка в регистъра на министерството показва, че действително от Министерство на туризма са отпуснати  средства на дружествата, одобрени по схема за предоставяне на безвъзмездни средства на лица, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност, за компенсиране на загуби в резултат на епидемичния взрив от COVID-19. По посочената схема обаче „Ню травълс ейджънси“ ЕООД е получило еднократно сума в размер на 94 800 лв. което е пет пъти по-малко от цитираната в статията цифра.

Не следва да се подминава и фактът, че с цел спекулация и въвеждане в заблуждение по отношение на читателите за наличие на определени зависимости с лицата, посочени в статията, е приложен и снимков материал. Снимката, която е използвана в статията, е свалена от интернет, като същата е направена по повод на събитие, организирано от италианската компания „MSC Cruises“. На събитието бях поканен в качеството ми на президент на Италианската търговска камара в България. Присъствието на г-жа Николина Ангелкова на събитието, чието име е споменато отново със спекулативна цел в статиите, беше в качеството й на министър на туризма през този период.

Гореизложените факти са в разрез с добрите журналистически практики и потвърждават действията Ви, целящи уронване на репутацията ми. Престоят ми в България е с продължителност повече от 20 години, за който период от време не съм имал каквито и да било проблеми от морален, предприемачески, институцинален или друг характер.......", се казва още в писмото на Марко Монтеки.

Мирослав Иванов