Новини Събития

Кметът на Приморско: Саботаж срещу туризма

   
Кметът на Приморско: Саботаж срещу туризма

Заявявам категоричната си позиция във връзка с тиражираната през последните часове информация за замърсяване на морската вода на Южното Черноморие и по-конкретно в Приморско и Китен. Замърсяване няма, категоричен е кметът на Приморско Димитър Германов, който публикува становището си относно спекулите с темата. 

Градоначалникът доказва думите си с резултати от легитимни проверки на отговорните органи в лицето на РЗИ – Бургас.

"Въпреки това инициирахме взимането на актуални проби от страна на Регионалната здравна инспекция. Нямаме сигнали нито от граждани, нито от организации за замърсявания.

Лично говорих с редица институции и експерти, поисках актуална информация от медицинския център и лично от д-р Табакова, която като личен лекар се грижи за жителите в Общината. Няма никакви индикации за повишена заболяемост, която може да бъде свързана по някакъв начин с анонсираните замърсявания. 

Проведох и разговори с представители на Туристическата камара в Общината и напълно споделям тревогата и недоволството им от разпространението на подобни недоказани и нелегитимни твърдения, които създават излишно напрежение и саботират усилията на стотици хотелиери и ресторантьори в един и без това нелек сезон", посочва Германов. 

Той заявява готовността си да подкрепи всички справедливи ответни действия в защита на истината, която е важна и за хората, и за бизнеса. Тези манипулации внасяли страх и било редно да бъде защитено българското Черноморие, препитанието и труда на хиляди хора. 

"Направих необходимото достоверната информация и фактите да достигнат до широката общественост и благодаря на всички отговорни медии, които подхождат професионално в проверката. Винаги сме държали да има проверки, винаги сме реагирали на сигнали, винаги сме държали да има гласност и достоверна информация", допълва още градоначалникът, 

Димитър Германов смята, че не е коректно тиражирането на информация от проверки, за които няма нито официални протоколи, нито методология, нито цитирана акредитирана лаборатория, нито е ясно дали са спазени всички нормативни и професионални изисквания.