Новини Събития

Морският фар в Шабла отвори врати за посетители

   

  БНТ

Най-старият фар по българското черноморско крайбрежие – Шабленският отвори врати за посетители по повод международния ден на морските фарове. Разположен на нос Шабла, най-северният ни български морски фар е емблема на целия регион. Той е най-старият по българското черноморие и е с най-високата кула - 32 метра. Морският фар е изграден в умален вариант по модел на едно от Седемте чудеса на света - Александрийския фар. Всеки фар по света излъчва различен светлинен сигнал. Този на Шабла е с два кратки и един дълъг проблясък. Следва 15-секундна пауза. Светлината се вижда на 17 мили навътре в морето. Освен че предпазва корабите от удар и потъване, собствената светлина на фара ориентира екипажите на корабите в коя държава се намират.

“Това е най-старият фар по българското черноморие, най-високият и според мен най-красивият. Както този на Шабла, така и другите фарове, функцията им е да помагат на корабоплаването, на корабите по българското черноморие да си намират мястото”, коментира пред БНТ капитан III ранг Донко Енев, заместник-началник по логистиката на Хидрографска служба. Димчо Димитров се грижи за фара на Шабла от 13 години и разказва, че на първо място е желанието. Допълва, че работата му е интересна, а колегите му са съпричастни. „Обичаме си работата и както виждате се грижим за чистотата, за района, за светлината, така че фарът да работи винаги през нощта.

Лампата, която работи в момента е 1000 ватова, доста силна и оптиката усилва още сигнала, така че фарът се забелязва от всички кораби, разказва Димчо Димитров”. “Имали сме моменти, когато избива кабелът, пък агрегатът не иска да работи или пък нямаме захранване. Взимаме от съседи с кабели, но фарът трябва да свети. Фарът не е спирал да свети. Дежурният по фар следи през нощта да няма, възможно е да изгори крушка, но за 5 или 10 мин. се сменя и фарът продължава да работи, а корабите си пътуват безопасно”, коментира отговорникът на Шабленския фар. Днес фара видяха не само екипажите на корабите, но и многото хора от цялата страна. Те усетиха атмосферата и погледнаха зад стените на това вековно съоръжение.

Според историците Шабленският фар е построен през 1768 година, но официално е открит през 1857 година. Но има данни, че е още по-стар.

“Двама наши изследователи са намерили архив в истанбулския архив, който доказва, че фарът е на 400 години, а не на 200, както си мислим и както е писано досега. Това е може би най-старият фар на Балканите”, заяви още Димчо Димитров. През всичките тези години е съхранен символът на българската държавност – лъвът, издълбан на фасадата на сградата, а в основата на култата е зазидано послание към бъдещите поколения, което ще бъде отворено, когато се отбелязва поредния век от създаването на Шабленския фар.