Новини

Установиха 19 незаконни каравани върху дюни в залива Вромос

   


Служители на РУ Созопол установиха 19 незаконни каравани върху дюни в залива „Вромос”. Проверките са след сигнал от областната управа в Бургас.

Собствениците на седем от превозните средства са получили полицейско разпореждане за премахването им, а собствеността на останалите 12 е в процес на изясняване, тъй като регистрационните номера са свалени.

За констатиране на нарушенията основна е ролята на Областна управа - Бургас, която спомага за точно локализиране на топографското положение на караваните - нарушители, тъй като в залива "Вромос" е налице съсобственост на държавата, държавен горски фонд и частни стопани. Проблематични са държавните зони, в които върху дюни и морския плаж са паркирани и престояват каравани, чиито собственици трудно могат да преценят дали нарушават закона. Ето защо при констатиране на нарушението собствениците не се санкционират директно, а получават възможност сами да премахнат караваните си, уточняват от бургаската полиция.

С оглед предотвратяване на бъдещи нарушения от Община Созопол, на чиято територия е и залива, се ангажират с поставяне на информационни табели, които да указват зоните за безпрепятствено паркиране и престояване на каравани, както и тези, които са в нарушение на Закона за устройството на черноморското крайбрежие.