Анализи Новини

Покриват ли застраховките при пътуване екстремните горещини?

   


Високите температури не са причина за отмяна на пътуването, но много от рисковете са покрити в стандартните полици. Глобалните температури през това лято подобряват рекорди всеки месец, а горски пожари изпепелиха части от Гърция, Италия и Канада, често посещавани от туристите. Става така, че горещините вече започват да определят начина, по който пътуват и се забавляват туристите, защото заради тях се отменят събития, затварят се туристически забележителности (например гръцките власти ограничиха посещенията на Акропола в следобедните часове).

Това се случва точно когато хората отново могат да се наслаждават на пътуванията след ограниченията, свързани с пандемията от коронавируса. И определено е един от най-неприятните моменти в горещото лято за туристите.

Какво обаче може да направим при това положение? Един от вариантите е застраховка, пише Forbes. В момента застрахователните компании не са включили опцията за отмяна на пътуването, защото температурите са прекалено високи, или се очаква да бъдат такива.

Експерти посочват пред изданието, че има вариант да се сключи застраховка за отмяна на пътуването при каквито и да е условия. Тази опция е по-скъпа, но връща до 75% от направените разходи, които не се възстановяват. Отмяната трябва да бъде направена най-късно 48 часа преди пътуването. От друга страна и много от рисковете, които по принцип се случват заради природни явления, са включени в полиците - например отмяна на полета, спешна евакуация и т.н. Застрахователни експерти коментират, че чрез тях допълнителни разходи, направени заради отмяна на полета, могат да бъдат възстановени.

През юли например имаше такава ситуация на о. Сицилия - заради пожари едновременно бяха затворени и двете летища на острова. Това предизвика хаос сред туристите и допълнителен престой в хотелите. Част от тези разходи ще бъдат възстановени от застрахователните компании.

Горещините влияят на здравето на хората, но обикновено ефектите са различни за всеки на базата на здравословното състояние. Появата на проблеми, които могат да бъдат причинени и от топлината, също обикновено се покриват от стандартните полици на застрахователите.

За много хора лятото е единствената възможност за пътуване и затова те не се отказват от своите планове. Експертите препоръчват много по-внимателно планиране - например посещения на обекти като Акропола, или други забележителности на открито, да са първи в списъка за деня, колкото е възможно по-рано през деня. Музеите съвсем спокойно могат да бъдат оставени за следобедните часове, когато горещините не позволяват разходки навън.

Като цяло е добре да си правите застраховки при пътувания в България и чужбина. Застрахователната компания "Евроинс" предлага различни варианти - медицински застраховки, отмяна на пътуване и при заболяване от Ковид - 19.