Турагенции

TUI за първи път на печалба от три години

   
TUI за първи път на печалба от три години

Най-големият туроператор в света - германският концерн ТУИ (TUI), обяви, че за първи път излиза на печалба от началото на пандемията от КОВИД-19. Тя е постигната през третото тримесечие на финансовата година, което приключи в края на юни, предаде ДПА.

Базовата печалба преди лихви и данъци (EBIT) на ТУИ за периода възлиза на 169 милиона евро.

Приходите на корпорацията нарастват до 5,3 милиарда евро - с 19 на сто над 4,4-те милиарда евро, постигнати през същия период на миналата година. 

Туроператорът отчита, че 12,5 милиона души са направили резервации за почивка или пътуване чрез него. Броят им през това лято до момента е с 6 на сто по-голям спрямо предходната година. Клиентите на ТУИ през този летен сезон харчат средно със 7 на сто повече за туристически пътувания спрямо 2022 г., посочва компанията.  

Броят на резервациите е достигнал до 95 на сто от нивата, постигнати през лятото на 2019 г., преди да избухне пандемията.

По време на най-тежкия пандемичен период туризмът беше сред най-сериозно засегнатите от отлива на клиенти икономически сектори. Групата ТУИ успя да премине през кризата отчасти благодарение на германската държавна помощ в размер на милиарди евро, припомня ДПА.