Новини Хотели

Airbnb съди властите на мегаполис

   
Airbnb съди властите на мегаполис

Airbnb съди Ню Йорк за нов закон, който е "виртуална забрана" за краткосрочно наемане. Според платформата законът ще ограничи броя на хората, които могат да наемат краткосрочно имотите си в града.

В делото, заведено от компанията във Върховния съд на щата Ню Йорк, се казва, че с приемането на закона през 2022 г. Градският съвет на практика е приел „най-екстремната и наказателна наредба до момента, която на практика е забрана за краткосрочни наеми в Ню Йорк Град."

Според делото законът ще затрудни собствениците на имоти да правят бизнес, като ги изисква да се регистрират в кметството на Ню Йорк и да заявят, че ще спазват „лабиринт от сложни правила“ в градското планиране, закона за многофамилните жилища и жилищния и строителния кодекси. Прегледът на заявленията от кметството ще доведе до „само малък брой собственици, които ще получат регистрация“, отбелязва Airbnb в делото.

От кметството вече казаха, че ще разгледат молбата.

Airbnb съобщава, че над 5500 краткосрочни домове и апартаменти са били резервирани в Ню Йорк през първата седмица на август, като са отседнали повече от 10 000 гости. Компанията отбелязва в делото, че предишен закон, който влезе в сила през 2021 г., е принудил 29 000 собственици на имоти да напуснат пазара за краткосрочни наеми в Ню Йорк.

Обявите за краткосрочно отдаване под наем в Ню Йорк са се увеличили с 27% на годишна база през април, но остават с 32% под нивата от 2019 г., според компанията за анализ на краткосрочни наеми AirDNA.

Градските съвети в САЩ все повече приемат наредби, регулиращи краткосрочните наеми. Някои изискват от наемодателите да получат разрешителни и да платят регистрационни такси или да ограничат краткосрочните наеми в бизнес районите./Fakti