Новини Събития

На плаж върху дюни: Премахват караваните от Вромос, издирват 12 къмпингуващи

   
На плаж върху дюни: Премахват караваните от Вромос, издирват 12 къмпингуващи

19 каравани, паркирали в района на дюните и на плажа в залива Вромос, трябва да бъдат премахнати. В понеделник част от къмпингуващите сами напуснаха плажа. Акцията е на областната управа в Бургас.

В залива има незаконен къмпинг повече от 10 години. По цялата плажна ивица върху дюните и горски държавен фонд са разположени десетки каравани.

Нонко къмпингува в залива от 8 години. Не мисли, че е нарушител, а акцията го е изненадала. "Част от караваните, казват, че са върху дюни. Децата реват, те по 6 часа пишат актове", споделя Нонко Новаков.

Къмпингуващите рано сутринта доброволно напуснаха залива Вромос, но други 12 се издирват.
А целта на съвместната акция на полицията и областната управа е да бъде преустановено това масово къмпингуване.

"Тук има хора, които си запазват места от март, април, идват през уикендите, тоест, далеч е от къмпингуване", коментира областният управител на Бургас - Пламен Янев.

От общината в Созопол виждат като основен проблем липсата на нормативна база за дивото къмпингуване.

"За да се ползва каквото и да е било, трябва да има някакъв регламент. Ние ако отидем в междублоковото пространство в някой парк в София и си поставим караваната, защото там сигурно няма табели, че е забранено дивото къмпингуване, как ще бъдем там - законни или незаконни", попита кметът на Созопол - Тихомир Янакиев.

Къмпингуващите ще бъдат глобени с 1000 лв. От общината в Созопол днес констатираха и незаконно заведение близо до къмпинга.