Новини Събития

Българският туристически съюз празнува на Черни връх

   
Българският туристически съюз празнува на Черни връх

В празничния ден ще бъдат организирани  лъчеви походи, състезание по планинско бягане от билетния център на НДК до Черни връх, откриване на щанд на Столичната библиотека с "Библиобуса" на хижа "Алеко",  както и награждаване на състезатели и туристи.

Два дни по-рано, на 25 август (петък) ще бъдат поднесени цветя на паметната плоча в градината пред Народния театър "Иван Вазов", откъдето през 1895 г. е започнал първият организиран поход за изкачване на Черни връх, както и на скулптурния паметник на Алеко Константинов на бул. "Витоша".

Предстои да бъде дигитализирана и книжката на 100-те национални туристически обекта (всъщност те са 176), съобщават още Българския туристически съюз (БТС).

Очаква се до един месец чрез приложение да има реално поставени дигитални печати в книжката с обектите от Националното движение "Опознай България - 100 национални туристически обекта".

Следващата стъпка е дигитализиране на членската карта на БТС, която дава на притежаващите я повече туристическа информация и отстъпки в обектите, които са собственост на БТС по места. Книжката, в която се документира посещението на туристическите обекти, ще бъде запазена, разяснява пред БНР Лъчезар Лазаров, изпълнителен секретар на БТС.

След няколко години прекъсване (от 2017 г.) БТС получи статут на национално представена организация в областта на спортно-туристическата дейност и това дава право на централата и на 136 дружества да кандидатстват пред Министерството на младежта и спорта с проекти за финансиране от държавата, общините, както и по европейски програми. А това ще се отрази благоприятно и на международната дейност, убедени са от  Българския туристически съюз.