Новини Транспорт

Има начин авиокомпаниите да увеличат разрешения багаж, за да запазят търсенето

   
Има начин авиокомпаниите да увеличат разрешения багаж, за да запазят търсенето

Серия страхотни отчети в азиатския авиационен сектор, включително рекорди на Singapore Airlines Ltd. и Cathay Pacific Airways Ltd., предвещават триумфално завръщане след три жестоки години белязани от Covid-19. Въпреки това в една важна част от индустрията надвисват по-тъмни облаци, които трябва да подтикнат авиокомпаниите да преосмислят подхода си към един от най-спорните аспекти на летенето - багажа.

Много от пътниците, които имат карти за лоялни клиенти установяват, че натрупаните мили са изтекли или че моделите на пътуване са се променили. За авиокомпаниите би трябвало да е приоритет да си осигурят връщането на тези пътници на борда. В резултат на две несвързани събития в авиацията пред тях се открива евтин път за постигане на тази цел.

През април 2020 г. търсенето на пътници спадна с 99%, тъй като правителствата по света затвориха границите си. Коефициентът на натовареност, т.е. делът на наличните места, които са били заети, е спаднал до 28%, според данни, събрани от Асоциацията на азиатско-тихоокеанските авиокомпании, чиито членове са Singapore Airlines, Cathay Pacific, Japan Airlines Co. и тайванската China Airlines Ltd.

Пътниците и товарите се движат в различни посоки | Когато хората отново започнаха да летят, товарите в Азия се увеличиха. Причините не са свързани, но въздействието може да бъде сериозно.

За да преодолеят липсващото търсене, авиокомпаниите започнаха да паркират самолетите си в пустините на Австралия (Алис Спрингс) и Испания (Сиудад Реал), за да намалят разходите си. До края на 2020 г. Cathay беше приземила 92 пътнически самолета, което е 44% от пътническия си флот. В резултат на това броят на използваните самолети в целия регион вече не спадаше. Всъщност те започнаха отново да се покачват, тъй като пътническият капацитет беше намален до едва 5% от пиковите нива, наблюдавани в началото на пандемията, според данни на AAPA.

Азиатските авиокомпании опитват да възстановят капацитета | Търсенето на пътници се срина в началото на Covid-19. Оттогава то се възстановява, а азиатските авиокомпании се борят да върнат капацитета си до нивата отпреди пандемията

Докато броят на пътниците спадаше, търсенето на товари се покачваше и достигна своя връх през декември 2021 г., когато потребителите пазаруваха онлайн за джаджи и консумативи за пандемията.

Тези две разнопосочни тенденции - по-малко пътници, повече товари - щяха да се превърнат в огромен проблем, тъй като около 50% от всички въздушни товари, включително пощата, се превозват в багажното отделение на пътническите самолети. В нормални времена Cathay Pacific и China Airlines получават около една четвърт от приходите си от превоз на стоки вместо на хора. Зависимостта на авиокомпаниите от пътническите полети за превоз на товари се превърна в проблем по време на пандемията, тъй като много от тези самолети не бяха на разположение.

Капацитетът на въздушните товарни превози ще продължи да се разширява, дори и търсенето да спадне от върховете достигнати през пандемията.

Авиокомпании като Cathay започнаха да преустройват пътнически самолети в хибридни товарни самолети. До края на 2021 г. базираната в Хонконг авиокомпания е изтръгнала седалките от седем от своите самолети Boeing Co. 777. Приходите от товарни превози в цялата индустрия продължиха да растат. За годината до март 2022 г. продажбите на Singapore Airlines от товарни превози се удвоиха в сравнение с фискалната 2019 г.

Сега тези тенденции се отменят.

Падащите цени на превозите и икономическото забавяне намалиха конкуренцията във въздушния транспорт, което доведе до понижаване на ставките за товарни превози. Но вместо търсенето на пътници също да намалее, както сме склонни да очакваме в трудни икономически времена, хората все повече започнаха да пътуват напук. Нетната печалба на Singapore Airlines се удвои през юнското тримесечие и достигна рекордни стойности, оперативните приходи на Cathay за първото полугодие бяха рекордни, а China Airlines отчете най-големите си приходи за второто тримесечие от 13 години насам. 

Въпреки че много самолети отново бяха пуснати в експлоатация, пътническият капацитет в Азия все още е с около 30% под нивата, наблюдавани през януари 2020 г., което ограничава потенциала за приходи на авиокомпаниите. През следващата година ще бъдат пуснати в експлоатация още самолети, включително и нови машини, чият доставка беше забавена заради пандемията. Това означава не само допълнителни места за увеличаващия се брой хора, които искат да летят, което е желанието на авиокомпаниите, но и огромно увеличение на капацитета за превоз на товари, въпреки че търсенето продължава да намалява.

Цените на товарните превози достигнаха своя връх | Cathay Pacific се радваше на високи цени на товарните въздушни превози, но сега тези цени се понижават до нивата отпреди пандемията, а по-големият капацитет вероятно ще ги понижи още повече.

Коефициентите на натоварване на товарните автомобили в Азия се понижиха до нивата отпреди пандемията в началото на тази година. Сега обаче те ще паднат още повече и има голяма вероятност да слязат под 50% за първи път от десетилетие. Авиокомпаниите не могат да направят много, за да стимулират търсенето, освен да намалят още повече тарифите - доходността от товарни превози на Cathay е намаляла наполовина през първото полугодие спрямо предходната година.

Има обаче едно нещо, което те могат да опитат: да предоставят празното товарно пространство на пътниците като увеличен багаж. Превозвачите налагат такси за свръхбагаж, за да покрият разходите си и да не допускат много регистриран багаж, който може да забави товаренето и разтоварването на самолета. Увеличаването на обема на багажа не е безплатно - всеки багаж се обработва от много хора на различни летища и в различни държави. Така че вместо да увеличават обема на багажа за всички пътници, авиокомпаниите могат да го използват като награда за лоялност, съчетана с агресивни маркетингови кампании, така че желаещите платинени членове да бъдат стимулирани да резервират при тях.

Светът се радва на ренесанс на пътническите пътувания, но конкуренцията е силна, а капацитетът - ограничен. Авиокомпаниите отдавна знаят, че лоялността е ключът към това да останат начело, и сега е моментът да използват повече от този единствен актив, с който разполагат в изобилие.