Новини Събития

Археолози разкриха напълно най-големия римски храм на водата на Перперикон

   
Археолози разкриха напълно най-големия римски храм на водата на Перперикон

Археолози, ръководени от проф. Николай Овчаров, напълно разкриха най-големия римски храм на водата на Перперикон.

"Той е един от римските храмове в южния квартал, който проучваме през последните няколко години. Това, което първо са виждали пътниците на Перперикон, е нимфеумът или храм на водата, който е от периода II-IV век. Тук е влизал главният път, който е свързвал Перперикон с Виа Егнация, магистралата по Егейско море", уточни археологът проф. Овчаров в ефира на "България сутрин".

Голям европейски проект тече в момента за консервация и реставрация на Перперикон, стана ясно от думите му. 

"Невероятни са ученията на каменоделците. Това на Перперикон е едно от основните неща. В дълбока древност нимфеумите са се намирали в горички, в пещери в Древна Гърция. По-късно, през римския период, се превръщат в урбанизирани места, главно в градовете. В Рим е имало такъв. В случая ние имаме градски нимфеум, в който отгоре е бил храмът, а отдолу се е съхранявала важната питейната вода", обясни проф. Овчаров. Археологът работи по храма вече повече от 20 години.

"Това е един от първите обекти, които започнахме през далечната 2001 г., но понеже имаше шест метра пръст, не можехме наведнъж да го проучим. Чак сега вече е разкрит", добави професорът.

Проф. Николай Овчаров добави, чепроектът за консервация и реставрация е на стойност повече от 8 млн. лв.Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати