Събития

Гърците обявиха война на скъпите шезлонги по плажовете

   
Гърците обявиха война на скъпите шезлонги по плажовете

Идиличните плажове на гръцките острови се превърнаха в бойно поле между местните жители и концесионерите, поставили скъпи шезлонги на брега.

В рамките на кампания, наречена „Движението на кърпите“, хората протестират срещу шезлонгите, чието ползване се плаща. Миналата седмица стотици местни жители организираха седяща демонстрация на плажа, за да привлекат вниманието към своята кауза.

Движението започна на Парос и се разпространи в Наксос, като Facebook групата Save the Beaches of Naxos NOW! има повече от 500 последователи. Плажовете са обществени места в Гърция, но ресторанти, хотели и барове могат да наемат площи, на които осигуряват места за настаняване. Някои местни жители обаче твърдят, че не само бизнесът се разпростира по-далеч, отколкото му е позволено, но се възползва от невероятно високи цени. Групата Save Paros Beaches споделя снимка във Facebook, показваща чадър и два шезлонга под наем срещу 60 евро на ден. За да се насладите на слънчевите лъчи във ВИП зоната, цената е 120 евро на ден.

„Ние претендираме за нашето право на обществено пространство, нашето право да се наслаждаваме на нашите плажове, на които посягат алчни, социално безотговорни бизнесмени. Те заемат плажовете изцяло или надхвърлят площта, която им е отдадена“, според групата Save Paros Beaches. Според 70-годишния Никола Стефану, който живее на Парос, местните се „чувстват изтласкани от острова“.

Той твърди, че има „огромни несъответствия“ относно площта, наета от компаниите и тази, която те са заели реално - 7 186 квадратни метра са официално отдадени под наем миналата година, но заетото плажно пространство е от 18 800 квадратни метра, съобщава Independent.

„Преди пет години можех да отида на всеки плаж и просто да се насладя на природата, на пясъка, на водата и на тишината“, казва Ронит Нешер, която се мести за постоянно на Парос преди няколко години.

„Сега е пълно с шезлонги и чадъри, няма място за поставяне на кърпа или стол или дори просто да седнете на пясъка. В това ли искате да превърнете Парос? Без грижа за местните жители и природата?“, пита тя.