Анализи Новини

Анталия - бохемският рай, превърнал се в магнит за суперяхти

   
Анталия - бохемският рай, превърнал се в магнит за суперяхти

Анталия е град, окъпан в слънчева светлина и история. Разположен на красивия тюркоазен бряг на Турция, той е скритото бижу на Средиземно море. Място, на което луксозни хотели, обширни плажове, поразителни руини и тихи села създават уникална обстановка. Градът е най-големият в този участък от южното крайбрежие на Турция. Датиращ от 150 г. пр.н.е., той е заселен от гърците, управляван от римляните и разширен от османците, разказва CNN Travel. Днес това е сърцето на турския туризъм - с хиляди туристи, пристигащи, за да се отпуснат край водата и да изследват богатствата по крайбрежието и във вътрешността.

Pixabay

Традиции

Докато хотелите и плажовете са това, което привлича повечето пътешественици, не е нужно да ходите далеч, за да вкусите истинските турски традиции.

А нищо не е по-традиционно от неделната закуска в близките планински села. Тъй като районът се радва на 300 слънчеви дни в годината, планинският въздух предлага бягство от жегата. Има възможност дори да издърпате маса в сухо речно корито и да се насладите на спокойно начало на деня. Турската закуска е нещо, което трябва да се опита. Огромните количества храна, обяснява Дилек Горпе, гарантират, че гостите са добре обслужени и никой не изпитва нужда да бърза.

„Може да сте сити, но продъжавате да ядете. След това можете да прочетете вестника си или да легнете и да си подремнете малко“, разказва той. Горпе е жител на Анталия и познава добре района, прекарвайки години в резервации за групи и проучване на местната кулинарна сцена.

Ястията тук се прокарват с обилни количества чай, като всички се консумират толкова бавно, колкото е възможно. В Анталия изглежда бързането не е на дневен ред.

Но не става въпрос само за храната, колкото и да е добра местната продукция. Селата тук поддържат усещането за стария свят, изчезнало заради модерните атрибути на луксозните курорти надолу по Средиземно море.

Крайпътните работилници изобилстват от дърводелци, които превръщат дървото в сувенирни скулптури на животни. А чувството на дълбоко уважение към природата и традиците правят Анталия наистина специална.

Край брега в Бодрум

Тези традиции не са далеч - дори и по крайбрежието в оживения Бодрум, където туристите се наслаждават на почивката си, забравяйки за ежедневието.

Хотелиерът и ресторантьор Сахир Ерозан ги позвана много добре. Неговият бутиков курорт Maçakizi, за първи път открит от майка му през 70-те години на миналия век, запазва усещането за стария свят, в комбинация с много модерни щрихи, за да задоволи и най-претенциозните гости.

Хотелът започва живота си като селски хан, но скоро се превръща в модерно убежище. Храната и гостоприемството са на първо място тук.

Ерзан става свидетел на бума на суперяхтите, пристигащи в елегантното ново пристанище Yalıkavak, построено с мисъл за тези огромни плавателни съдове. То предлага луксозни магазини, както и достатъчно място за акостиране на най-луксозните лодки.

Простотата, която Ерозан обича, обаче е това, което, според него, привлича супербогатите тук. „Имаме най-добрите и чисти води в Европа“, хвали се той. „Имаме търговски, исторически и бохемски райони. В Бодрум туристите посещават същия малък рибен ресторант на водата години наред." 

Бохемски рай

Никой не въплъщава по-добре бохемския стил от Джемил Ипекчи. Прочутият турски моден дизайнер идва в Бодрум за първи път през 60-те години на миналия век, попадайки сред тълпа хипита, които вярват, че се намират в рая.

„Влюбих се в хората от Бодрум“, твърди той. „Тук нямаше абсолютно нищо“, казва мъжът, застанал до брега, оглеждайки настоящия пейзаж от първокласни хотели и ресторанти. „Тук имаше може би само пет стари къщи.“

Миналото обаче не е нещо, за което скърби. Промяната, казва Ипекчи, е неизбежна. А Бодрум все още е в сърцето му. „Бодрум ви дава свобода. Тук хората не се интересуват, че си милионер или звезда, шик или не. Ако си приятен за общуване, те говорят с теб.“

Глътка древна история

Древният град Перга, разположен в близост до съвременния метрополис Анталия, е наистина зашеметяващ.

Въпреки че произходът му може да бъде проследен до 4000 г. пр. н. е., оцелялото му въплъщение датира от 300 г. пр. н. е. до 1000 г. сл. н. е., с феноменални византийски, елински и римски руини.

Не са само сградите обаче присъстват тук. Духът на древните предци все още се усеща. Да стъпвате по същите пътища, по които някога са пътували Александър Велики и апостол Павел, е истинска привилегия. Смирено напомняне, че дори на почивка вървим по стъпките на гиганти.