Новини Транспорт

Гвоздейков: Проблемите с Wizz Air са заради лошо планиране

   
Гвоздейков: Проблемите с Wizz Air са заради лошо планиране

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков коментира в интервю, че причината за честите закъснения и отмяната на полети на унгарския превозвач "Уизер" (Wizz air) е била недоброто планиране. Затова на среща с нейни представители компанията е представила план, за да бъде избегнато това, и се е ангажирала да има базиран резервен самолет с екипаж в София в случай на непредвидена ситуация.

Това посочва министърът в интервю за "Медиапул". Допълва, че на превозвача са връчени четири акта за допуснати административни нарушения и са наложени санкции без да уточнява повече детайли. Отново посочва, че проблем е и това, е компанията е обработила едва 200 от общо 500 сигнала на пътници българи, които са се жалвали заради закъснели и отменени полети.

Причината за необработени оплаквания на пътници е техническа грешка, възникнала при предаването на заявленията, подадени първоначално чрез трета страна на "Уизер". Почти всички заявления, подадени директно чрез платформата на авиокомпанията от български пътници, се обработват в рамките на 2 седмици. Това каза пред "Дневник" Тамара Никифорова, мениджър корпоративни комуникации в компанията. Посочи, че недостигналите до превозвача сигнали вече активно се обработват. В допълнение е увеличен и броят на служителите, които се занимават с обслужването на клиенти.

Никоя авиокомпания не иска да отменя полети или да не се спазва графикът, но това се случва с всички авиокомпании, обясни Никифорова. Даде пример с отменени полети от Сицилия заради стачки на наземния персонал в Италия, както и поради пожара на летището в Катания, което е довело до решението да не се обработват полети до и от дестинации извън Шенген. И все пак, когато няма фактори извън контрола на авиокомпанията, които да влияят на операциите, делът на успешно изпълнените полети от и до България на "Уизер" през август е 99.85 %, допълва тя.

Във връзка с информации от пътници по закъснели или отменени полети, че не са им били предложени ваучери за храна и напитки, докато чакат, или настаняване в хотел при отмяна на полета, тя посочи, че обичайно пътниците подават тези сигнали, преди служител от наземния персонал да е успял да влезе в контакт с тях. Чест проблем при покупката на билети през туристически агенции при организирани пътувания по думите й е, че изпращаните чрез есемес и имейл електронни ваучери не достигат до пътниците, тъй като туристическите агенции са посочили свои контакти в системата на превозвача вместо тези на клиентите.