Анализи

Всичко, което трябва да знаете за системата за влизане в Европа ETIAS

   
Всичко, което трябва да знаете за системата за влизане в Европа ETIAS

От 2024 г. пътуването до Европа вече няма да е безплатно. Системата на ЕС за информация за пътуванията и разрешаването им ETIAS (European Travel Information and Authorization System) ще позволи влизане в страните от съюза срещу 7 евро. Както подсказва името, това не е виза, а система за посетители от държави, които не се нуждаят от визи за влизане в Европа, но предварително трябва да регистрират посещенията си. Тези, които в момента се нуждаят от визи, няма да попаднат в обсега й. Системата е моделирана по програмата за премахване на визите ESTA, въведена през 2009 г. в Съединените щати.

ETIAS ще се присъедини към безбройните такси за настаняване и туристически данъци, които вече се начисляват в Европа, посочва CNN Travel. Ето какво трябва да знаете за тях.

Кога ще влезе в сила ETIAS?

Първоначално планирана да влезе в сила през май 2023 г., стартът на системата беше отлаган няколко пъти, но сега изглежда тя ще заработи през 2024 г.

Кой се нуждае от разрешение от ETIAS?

В нея попадат граждани на около 60 страни извън ЕС, които в момента не се нуждаят от виза за съюза – като Съединените щати, Обединеното кралство, Япония, Сингапур и ОАЕ. Жителите на ЕС са освободени от регистриране в системата, независимо от тяхната националност.

Тези, които в момента се нуждаят от виза за влизане в ЕС, от друга страна, ще продължат да имат нужда от такъв документ.

Как ще работи?

ETIAS ще се управлява по подобен начин на програмата ESTA на Съединените щати. Пътуващите трябва да поискат разрешение за влизане в ЕС преди пътуването си чрез прост онлайн процес. Това ще им струва 7 евро ($7.70), като таксата ще покрива многократни влизания в рамките на три години или докато паспортът им изтече - което от двете настъпи първо. Системата е по-евтина от ESTA, която струва $21 за две години.

Заявленията трябва да се обработват за „минути“, като по-голямата част от тях ще бъдат финализирани за 96 часа, прогнозира ЕС. „Някои кандидати може да бъдат помолени да предоставят допълнителна информация или документация, или да участват в интервю с националните власти, което може да отнеме до допълнителни 30 дни“, предупреждават обаче от съюза. И предлагаг да не резервирате полети или настаняване, докато не получите потвърждение.

Какви други туристически такси се налагат в Европа?

Повечето градове в континентална Европа начисляват „туристическа такса“ за нощуващи посетители – обикновено няколко евро се добавят към сметката ви в края на престоя, въпреки че понякога трябва да се плати в брой. Ако сте отседнали в имот от Airbnb, домакините често събират таксата още при пристигането.

Тези средства обичайно отиват за обществени услуги, повлияни от посетителите, като събиране на боклук и почистване на улици. Амстердам, например, наскоро отпусна допълнителни 7 милиона евро за обществения си транспорт. Таксата се налага само за определен период, обикновено до една седмица. Забележителното изключение е Обединеното кралство, което обаче се променя. Манчестър се превърна в първия град във Великобритания, който въведе данък от £1 ($1.30) върху нощувките през март 2023 г. Единбург изглежда ще го последва, а Уелс се опитва също да въведе „такса за нощуващи посетители“.

А ако не пренощувам?

Тогава вероятно ще платите данък за нощувка, където и да отседнете, тъй като повечето европейски страни го начисляват, въпреки че налозите обикновено са по-ниски в по-малко популярните сред туристите райони.

Ами круизните пътници?

Круизите са изключително вредни за околната среда, както и за градовете, погълнати от бълваните от тях туристи, които харчат много малко пари в дестинацията, тъй като вече са обслужени на борда. Някои градове въведоха специални данъци по този повод. Ако вашият кораб акостира в Барселона за 12 часа или повече, ще платите 4.75 евро (3 евро регионална такса и 1.75 евро градска такса).Посетителите на Амстердам, пристигащи с круиз, плащат 8 евро. Таксата е в сила само за акостиращите кораби за деня - ако вашият круиз започва или завършва в Амстердам, или ако оставате за една нощ в него, сте освободени от нея.

Но не само за круизните кораби се начисляват такси. Италия има contributo di sbarco, или такса „слизане“, която чуждестранните пътници плащат, когато пристигат на островите й, независимо дали с обществен ферибот или частна лодка. Цената се определя от местните власти.

Данъците еднакви ли са във всички градове?

По същество, колкото по-популярно е мястото, толкова повече ще платите. В Барселона, например, освен редовната туристическа такса в Каталуния, ще платите и „допълнителна градска такса“, налагана за престой в столицата на региона. Амстердам таксува 7% от цената на хотела плюс 3 евро на човек на вечер. Във Виена това е 3.2% от общата цена на стаята, без закуската и данъка върху продажбите, след което се намаляват 11% от остатъка. Излиза около 2.5%.

В Португалия три общини на изпълненото с туристи крайбрежие на Алгарве начисляват туристически данък: Фаро, Вила Реал де Санто Антонио и Оляо, които въведоха такса (1 евро през зимата, 2 евро през останалата част от годината) през 2023 г.

Най-важното е, че колкото по-луксозно е вашето настаняване, толкова повече плащате. В Рим, например, престоят в тризвезден хотел изисква такса от 4 евро на вечер, четиризвезден хотел е 6 евро, а в петзвезден - 7 евро. Във Венеция данъкът варира от 1 евро на човек на вечер в еднозвезден хотел до 5 евро в петзвезден. Той се плаща само за първите пет нощувки. А в Париж таксата е от 0.20 евро за еднозвезден имот до 5 евро на човек на вечер в луксозен хотел.

Като цяло, във Франция данъците варират според общината и класа на настаняване – от 0.20 евро до 4.20 евро извън Париж. Докато в Гърция това се прави единствено според вида на настаняването, като таксите започват от 0.50 евро и стигат до 4 евро на стая на вечер.

Какво ще кажете за входната такса за Венеция?

Много обсъжданата contributo di accesso, или входна такса за Венеция, която беше многократно отлагана, откакто беше предложена през 2019 г., сега е планирано да влезе в сила през 2024 г. Тя ще започва от 3 евро в спокоен ден до 10 евро в пиковия сезон. Тази такса обаче е само за еднодневни екскурзии, за които се смята, че формират 90% от посещенията, добавят малко към местната икономика, но създават много проблеми в града. Ако пренощувате, ще платите „градския данък“ за нощувка и ще бъдете освободени от таксата.

Само Европа ли въвежда подобни такси?

Много американски щати също начисляват „данъци за настаняване“, а някои щатски хотели и „курортна такса“, която дори не отива за общността. Данъците са стандартни и на Карибите, където обикновено се добавят към хотелските такси. Има входна такса за туристите, пристигащи в Нова Зеландия, както и такса при напускане за почиващите в Япония.