Хотели

20 млн. приходи от нощувки за първото полугодие в Пловдив

   
20 млн. приходи от нощувки за първото полугодие в Пловдив

35% е ръстът на нощувките на туристи в Пловдив за първото шестмесечие на 2023 година, в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщи зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов пред журналисти. 

По-голямата част от нощувките са реализирани от български туристи – над 178 хиляди. За първото полугодие в града под тепетата са нощували над 127 хиляди чужденци. 

Ръстът на българските туристи, които са прекарали по една нощ в Пловдив в сравнение с 2019 година, когато Пловдив беше Европейска столица на културата, е 41%, а чужденците, отседнали в Пловдив, са били със 17 на сто повече преди 4 години, отколкото сега, посочи още Пламен Панов.

Според него близо 20 милиона са приходите, които са реализирани от нощувки в Пловдив за първите шест месеца на годината. 

"Това го отдаваме на културната програма, на популяризирането на събитията и на културното наследство, върху което продължава да се работи в града. Тенденцията е резултатите по отношение на туризма в град да са доста по-добри в края на 2023-та година", подчерта зам.-кметът по култура, археология и туризъм.