Новини Събития

Над 400 000 чужденци са били на здравен туризъм в Турция от началото на годината

   
Над 400 000 чужденци са били на здравен туризъм в Турция от началото на годината

През първото тримесечие на тази година общо 411 190 чуждестранни граждани са ползвали здравни и медицински услуги в Турция. По данни на Съюза на турските борси и търговски палати приходите за този период са надхвърлили 453 милиона долара, пише БТА.

В същото време се отчита увеличение на разнообразието на услугите, предпочитани от чужденците за здравен туризъм.

"В началото чужденците предпочитаха да ползват здравни услуги главно за трансплантация на коса и пластична хирургия. Сега се наблюдава бум на пациенти от европейските страни, които ползват медицински и здравни услуги в много сектори - гинекология, офталмология, обща хирургия, ортопедия и кардиология", коментира Джихат Алагьоз, председател на Съвета за организиране на панаири към Съюза на турските борси и търговски палати (ТОББ).

Той посочи, че с популяризирането на потенциала на Турция в здравния туризъм на международни здравни изложения, частните болници в Турция са започнали да се срещат директно с представители на здравния сектор в различните европейски страни.

По думите му в изложението за здравен туризъм в Амстердам, Нидерландия, което тези дни се проведе за втори път, са участвали отговорни представители на 60 от най-престижните болници и клиники в Турция. Алагьоз подчерта, че за разлика от преди, когато интерес към възможностите за лечение в Турция са проявявали преди всичко живеещите в страната турци, сега голям интерес е имало и от страна на самите холандци.

Междувременно сътрудничеството със САЩ в областта на здравния туризъм е било обсъдено на среща в Истанбул под координацията на Съвета за икономически връзки (ДЕИК) с представители на американския медицински сектор. Набелязани са били мерки за активизиране на връзките помежду им.