Новини Транспорт

Великобритания очаква нарушенията във въздушния ѝ трафик да продължат с дни

   
Великобритания очаква нарушенията във въздушния ѝ трафик да продължат с дни

Британският министър на транспорта Марк Харпър каза, че ще отнеме дни, за да се разреши проблемът с масовото нарушение на полетите до и от страната, след като системите за контрол на въздушното движение бяха засегнати от технически проблем, предаде "Ройтерс". Стотици полети бяха отменени или забавени в понеделник - един от най-натоварените дни за пътуване в страната - след като авиодиспечерите бяха принудени да преминат към ръчно управление. По думите на Харпър правителствените служители не вярват, че техническият проблем е резултат от кибератака.

"Днес ще има последващ ефект и подозирам, че ще минат още няколко дни, докато авиокомпаниите върнат самолетите и услугите си към нормалното", каза Харпър пред Би Би Си във вторник. Летище "Хийтроу", най-натовареното във Великобритания, предупреди пътниците в платформата X, известна преди като "Туитър", да се свържат с авиокомпанията си, преди да тръгнат натам във вторник.

Авиокомпаниите заявиха, че правят промени в графиците си, за да се опитат да превозят възможно най-много хора, но някои самолети и екипажи не са били там, където е трябвало да бъдат.

"Работим възможно най-усилено, за да могат засегнатите клиенти отново да пътуват", отбелязват от British Airways в X.