Новини Събития

Археолози откриха в Перу гробница на могъщ жрец на 3000 г.

   
Археолози откриха в Перу гробница на могъщ жрец на 3000 г.

Археолози откриха в северната част на Перу гробница на 3000 години, в която смятат, че е погребан елитен религиозен лидер.

Наречен „жрецът на Пакопампа“ (на високопланинската археологическа зона, в която е открита гробницата), свещеникът е погребан под шест слоя пепел, смесени с черна пръст.

В гробницата са открити украсени керамични купи и печати с древна ритуална боя за тяло, използвана за хора от елита, според министерството на културата на Перу, цитирано от CNN.

Два печата са намерени и по горните ръбове на гробницата - един с антропоморфно лице, гледащо на изток, а друг с изображение на ягуар, обърнат на запад. Ръководителят на проекта Юджи Секи казва, че големият размер на гробницата - близо два метра в диаметър и един метър дълбочина, е „много странен“, както и позицията на тялото, поставено легнало с лицето надолу с кръстосани крака.

Намерена е и кост, оформена в тупу - голяма игла, използвана от индианците от Андите за наметала и пончо, която вероятно е била прикрепена към женско одеяло, добавя той. „Въпреки че този човек е мъж, асоциациите са много странни“, казва Секи. „Мисля, че това е бил лидер в своето време.“

По археологическия проект Пакопампа се работи от 2005 г., според министерството. Скалните слоеве показват, че свещеникът, който би трябвало да е бил погребан около 1200 г. пр.н.е., е около пет века по-стар от две други гробници, открити в района през 2009 г. и 2015 г.

Миналогодишната находка на „жреца на Путуто“ обаче се смята за по-стара.