Събития

Къщата на Жулиета - най-романтичното място във Верона

   
Къщата на Жулиета - най-романтичното място във Верона

Всички сме чували за трагичната любов на Ромео и Жулиета, представена от световноизвестния писател Уилям Шекспир. Историята на младите влюбени се развива в невероятния италиански град Верона. Именно затова той е наричан градът на вечната романтика. През годините са правени множество екранизации на класиката. Истината е, че историята им просто не остарява и може да ни разплаче и днес. 

Изживейте драматичната любов на Ромео и Жулиета отново на  Marquee TV – част от ТВ платформата на EON.  „Romeo & Juliet The Globe” на Доминик Дромгул представя актуалността на тийнейджърската любовна история. Главните роли изиграват Ели Кендрик и Адетомива Едън. Заснета на живо пред публиката в Шекспировия театър „Globe” в центъра на Лондон, тази интимна и изпълнена с атмосфера постановка придава жизненост и непосредственост на хумора и страстта на Шекспировите думи.

Въпреки че Ромео и Жулиета са измислени герои, няма турист, който да е бил във Верона и да не е отишъл до къщата на героинята. Адресът й е на ул. „Via Capello 23”. Историческата сграда е построена през 13 век. През годините са се измисляли и разпространявали десетки легенди за мястото, като някои от тях са наистина странни.

- Най-известното поверие гласи, че ако докоснеш дясната гърда на статуята на Жулиета, това ще ти донесе късмет в намирането на истинската любов;

- Дясната гърда на статуята е с променен цвят заради множеството желаещи да я потъркат;

- Балконът е направен от саркофаг от 17 век;

Снимка: iStock

- До ден днешен хората пишат писма до Жулиета за съвети относно любовта. Отговорите са от хора, които се наричат ​​„секретари на Жулиета“ и пишат от горната стая в къщата;

- 3/4 от писмата са от жени;

- До скоро всеки турист можеше да напише и остави бележка на специално определена за това стена в двора на къщата;

Снимка: iStock

- Къщата е увековечена и във филма „Писма до Жулиета“;

- Домът на Жулиета става собственост на Верона през 1905 г.;

- За да влезеш в легендарната къща, трябва да платиш 2 евро;

- Ако младоженци искат да прекарат първата си брачна нощ в дома на Жулиета във Верона, трябва да си приготвят 5000 евро.