Анализи Новини

Revolut: Koлĸo пapи пoxapчи бългapинът тoвa лятo?

   
Revolut: Koлĸo пapи пoxapчи бългapинът тoвa лятo?

Българските клиенти на Revolut са използвали услугите на дигиталната банка в 188 държави и територии от 1 май до 20 август, съобщиха от компанията. Според вътрешни данни (обобщени и анонимизирани), анализирани от Revolut, която има почти 650 000 клиенти в България, потребителите й са извършили почти 2,6 милиона плащания (6 пъти повече спрямо 2021 г. и 2 повече пъти спрямо 2022 г.), а средният брой транзакции на клиент се е увеличил до 23 (срещу 21 през 2022 г.). Общата изразходвана сума се е увеличила с 83% през 2023 г. спрямо 2022 г. и 5 пъти спрямо 2021 г., надхвърляйки 53 милиона евро.

Независимо къде са решили да прекарат ваканцията си - Фиджи, Папуа Нова Гвинея, Италия, Испания или Балканите - българите използват дигиталната банка Revolut, за да плащат за настаняване, хранене в ресторанти, туристически атракции и местен транспорт, сочат наблюденията на компанията.

Средната сума, похарчена от клиент на Revolut от България, 

прекарал лятната ваканция в чужбина, е 464 евро, което представлява средната стойност на всички плащания, направени с картата Revolut към търговци, регистрирани в други държави.

Топ дестинации за българските клиенти на Revolut

през сезона на годишния отпуск са: Гърция (9 милиона евро), Великобритания (5,3 милиона евро), Италия (4,4 милиона евро), Турция (4 милиона евро) и Испания (3,4 милиона евро). Топ 10 се допълва от: Германия, Холандия, Франция, Съединените щати и Австрия, с натрупване на 12 милиона евро, похарчени с карти Revolut.

Според броя на българските потребители, избрали да платят разходите си за почивка с Revolut по време на пътуване, класацията е: Гърция (40 000 туристи), Италия (16 000), Турция (15 000), Германия (15 000), Великобритания (13 000). В следващите пет дестинации: Румъния, Испания, Сърбия, Холандия и Австрия общият брой туристи, използващи Revolut е бил 43 000.

Когато изследваме топ 5 туристически дестинации въз основа на броя на посетителите, виждаме, че средната сума, похарчена на клиент, е 226 евро в Гърция, 329 евро в Обединеното кралство, 270 евро в Италия, 242 евро в Турция и 360 евро в Испания.

Кой изкара лятната ваканция в България?

Туристи от региона на ЦИЕ, където Revolut има над 9 милиона клиенти, избраха пътуване до България от 1 май до 20 август. Румънците продължават да са ентусиазирани от българските празници. Над 158 000 румънски клиенти са посетили България за същия период и са похарчили над 21 милиона евро за различни услуги и стоки в съседната страна. Броят на румънските туристи се е увеличил с 48% в сравнение с 2022 г. Румъния е първият пазар в ЕС за Revolut, като над 3 милиона клиенти използват услугите на цифровата банка.

По време на ваканцията си полски клиенти са посетили България и са платили над 3,6 милиона евро. Повече от 18 000 клиенти на Revolut от Полша отидоха в България. Revolut има клиентска база от над 2,7 милиона в Полша, което я прави вторият по големина пазар в ЕС.

Revolut е най-изтегляното приложение за банкиране в България, а клиентската база на този пазар е нараснала с 30% през последните 12 месеца, с приблизително 150 000 клиенти на дребно. България е четвъртият по големина пазар за Revolut в региона на ЦИЕ след Румъния, Полша и Унгария.

Revolut е дигиталната банка, предпочитана от любителите на пътешествията заради нейните специфични функции като обмен на пари в над 30 валути, резервация на настаняване с Stays, пазари за обиколки с екскурзовод, дейности, атракции, възможност за разделяне на сметката между приятели и членове на семейството, застраховка включено пътуване, за платени планове (Premium и Metal), застраховка, покриваща до 5000 евро на година за полети, билети за влак, настаняване или билети за събития, отменени по различни причини, за клиенти на Ultra.

Revolut изгражда първото в света глобално финансово суперприложение, за да помогне на хората да извлекат повече от парите си. През 2015 г. Revolut стартира в Обединеното кралство, предлагайки парични преводи и обмен. Днес повече от 30 милиона клиенти и стотици хиляди фирми по целия свят използват десетки иновативни продукти на Revolut, за да извършват повече от 400 милиона транзакции на месец.