Новини Транспорт

Франция иска минимални цени на полетите в Европа

   
Франция иска минимални цени на полетите в Европа

Френският министър на транспорта призова в сряда за минимална цена на самолетните полети в Европа, предаде EURACTIV. Министърът на транспорта Клеман Бон каза в интервю за седмичника L'Obs, че ще представи подобно предложение на своите колеги от Европейския съюз през следващите дни.

"Самолетни билети за 10 евро, когато сме в разгара на екологичния преход, това вече не е възможно", заяви Бон пред списанието.

"Това не отразява цената за планетата", добави той.

Нискотарифните авиокомпании навлязоха сериозно в Европа, предлагайки ниски цени за някои маршрути, като "Райънеър" стана най-голямата авиокомпания в региона. Но ниските цени на билетите понякога не покриват разходите, а при летене се отделят повече парникови газове, отколкото при пътуване с влак.

"Открито призовавам за данъчно облагане на замърсяващите дейности, за да се инвестира в екологичния преход", каза Бон, добавяйки, че правителството планира да увеличи данъка върху заминаващите от Франция полети, за да финансира инвестиции в железопътния транспорт. Увеличените налози върху компаниите, управляващи магистралите на Франция, и върху самолетните билети вероятно ще фигурират в бюджета за 2024 г., който трябва да бъде представен в края на септември. Нискотарифните авиокомпании са източник на противоречия във Франция и заради техните заплати и трудови практики.Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати