Новини Събития

Бутан намалява наполовина дневната си такса за посетители

   
Бутан намалява наполовина дневната си такса за посетители

Бутан ще намали наполовина дневната си такса за посетители в опит да привлече повече туристи.

В момента хималайската страна таксува посетителите с такса за устойчиво развитие от 200 долара на ден, като ще я намали до 100 долара, според Министерството на туризма на страната.

Деца на възраст между 6 и 12 години ще получат допълнителна отстъпка и ще дължат само $50 на вечер, съобщава T+L.

Новата тарифа ще бъде въведена на 1 септември и ще остане в сила до 2027 г. Отстъпката важи само за туристи, които плащат таксата в щатски долари.

 

„Бутан има удоволствието да обяви политически мерки за стимулиране на туристическия сектор“, посочва правителството.

„До тях се прибягва предвид важната роля на туристическия сектор за генериране на заетост, като източник на чуждестранна валута, за реализиране на потенциала за странични ползи за спомагателните отрасли, както и за стимулиране на общия икономически растеж,“ допълват властите.

Дневната туристическа такса за първи път беше повишена до 200 долара миналата година, когато страната отвори отново за международни пътници след пандемията.

Идеята беше увеличението да отиде за компенсирането на въглеродните емисии, генерирани от посетителите. Преди това таксата беше 65 долара.

 

Решението за намаляване на таксата идва преди пиковия туристически период, казва генералният директор на Министерството на туризма пред Reuters.

Пътуващите, желаещи да посетят Бутан, трябва да получат виза. В допълнение към дневната такса, те трябва да платят такса кандидатстване за документа на стойност $40, като могат да го заяват онлайн, чрез хотел или туристическа компания.

Тези, които кандидатстват за виза, трябва също така да подпишат „Клетва за приятелство“, чрез която се ангажират да защитават, съхраняват и да допринасят положително за кралството.Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати