Турагенции

Египет с българските египтолози - по стъпките на Нефертити

   

Карнак е едно от местата, което влиза в екскурзията
  Мирослав Иванов

Туроператорът  „В. Корект” организира пътуващ семинар в Египет - „По стъпките на Нефертити“, който ще се проведе в периода 25 ноември - 2 декември 2023 г. Той е единствен по рода си, предлаган у нас, защото лектори на място ще бъдат египтолозите, преподаватели в Нов български университет - проф. Сергей Игнатов, доц. д-р Теодор Леков и доц. д-р Емил Бузов. Цената на екскурзията е 3950 лв. на човек за 7 нощувки, храна, самолетни билети, трансфери, всички екскурзии и медицинска застраховка с „Евроинс“.

Програмата включва Кайро – Ел-Миня (Бени Хасан, Хермопол, Амарна) – Абидос – Дeндeра – Луксор- Хургада. Пътуването е предназначено за всички, които искат да посетят свещените места на Древен Египет и имат желание да научат повече за културата, религията и езика на тази велика, древна цивилизация.

Пътешествието ще започне от Кайро с посещение на древния култов център Хелиопол, в чието сърце е бил разположен главния Слънчев храм, посветен на Твореца и Слънчевото божество. Днес в Хелиопол се издига обелиска на царя Сенусерт I. Ще бъдат посетени великите пирамиди на царете от IV египетска династия - Хеопс (Хуфу), Хефрен (Хаефре), Микерин (Менкауре) и Сфинкса на платото Гиза. След това групата ще се отправи към Саккара и стъпаловидната пирамида на царя Джосер. Там ще се видят пирамиди и гробници на владетели и знатни лица от епохата на Старото и Новото царство.

От Кайро ще се отправите към Медум, където ще се види първата от трите пирамиди на добрия цар Снофру, основоположник на IV египетска династия и баща на царя Хеопс. От Медум се отива към района на Ел-Миня, където са гробниците на велможите в некропола в Бени Хасан от епохата на Средното царство. Гробниците на Хнумхотеп I, Хнумхотеп II, Амени, Нахт, Бакет, Хети и др. са запазили важни биографични надписи и великолепни изображения. Именно в Бени Хасан младият Хауърд Картър прави първите си стъпки в египтологията като художник и копист.

След това се тръгва към района на Туна ел-Джебел, където се е намирал древният Хермополис, на древноегипетски Шмун (градът на осемте изначални божества и свързан с бога Тот (Джехути). В програмата влиза гробницата на Петозирис, главен жрец на Тот от времето на Александър Велики, както и гробницата на младата Исидора, която се удавила в Нил по времето на римския император Антоний Пий и чиято мумия все още се намира в гробницата. Този път акцентът ще бъде древната столица на царя Ахенитен (Ехнатон) Амарна (Ахетитен). Ще се видят гробниците от този период и храмът, който царя строи в чест на слънчевия диск Итен.

Именно в Амарна е намерен прочутият бюст на съпругата на Ахенитен, царица Нефертити, който днес се пази в Берлинския музей. След това се тръгва към храма на царя Сети I в Абидос, едно от най-бляскавите достижения на XIX египетска династия, с великолепните си, изящни релефи, както и Гръко-римския храм в Дендера, посветен на богинята Хатхор. Храмът е изключително добре запазен, с впечатляващи релефи и изображения. Там се е намирал и прословутият Зодиак, който сега се пази в Лувъра.

Следваща спирка е древната столица Уасет, Тива или днешен Луксор. Там ще бъде посетен най-големият храмов комплекс в света и музей на открито - Карнак, посветен на Твореца Амун Тивански. Ще се види и възстановената процесуална алея със сфинксове, която свързва Южното светилище - Луксорския храм, с този в Карнак, използвана по времето на празника Опет, по която са минавали церемониалните ладии на божествената триада - Амун, Мут и техния син Хонсу. На западния бряг на Луксор ще се видят Мемноновите колоси, прекрасно изписаните гробници на царете от Новото царство в Долината на Царете.

Последният ден ще бъде в Хургада, където групата ще може да се наслади на плаж и море, от където ще се завърне в София, а българите ще са обогатени с нови знания.

Мирослав Иванов