Хотели

Шпионска централа се превръща в луксозен хотел в Лондон

   
Шпионска централа се превръща в луксозен хотел в Лондон

Тя е скрита от очите на обществеността повече от сто години. Но след няколко седмици бившата стара военна служба в лондонския Whitehall най-накрая ще отвори врати след трансформация за милиони долари.

Преди това дом на операциите на военни лидери, като Уинстън Чърчил, имотът ще бъде преоткрит като първия хотел Raffles в Обединеното кралство, предлагащ луксозни стаи на цени от $1400 на вечер.

Разполагащ със 120 стаи и апартаменти, бална зала за 600 души и първия в Лондон спа център с марката Guerlain, Raffles London at The OWO (в сътрудничество с покойния френски архитект Тиери Деспонт), е едно от най-дългоочакваните хотелски откривания тази година.

Монументална сграда

Сградата се оказва и мястото, на което британският писател Иън Флеминг стига до идеята за шпионските романи за Джеймс Бонд, докато работи като офицер от британското военноморско разузнаване.

Феновете на 007 може да разпознаят някои части от имота, използван като декор в няколко филма от поредицата, посочва CNN Travel.

Но защо на хотелската марка Raffles, създадена от арменските братя хотелиери Саркис през 1887 г. и кръстена на сър Стамфорд Рафълс, считан за основателя на съвременен Сингапур, й отнема толкова време да се позиционира в столицата на Обединеното кралство?

„Имахме нужда от правилното място“, казва Филип Льобьоф, управляващ директор на хотела. „И почувствахме, че това е сградата.“

Първоначално завършена през 1906 г., забележителната сграда претърпява осемгодишно обновяване, при което стотици занаятчии възстановяват исторически елементи, включително дъбови ламперии и ръчно положени мозаечни настилки.

Според Джил О’Хеър, директор продажби и маркетинг на Raffles London, има толкова реставрация, колкото и строителство по време на обширния процес на трансформиране на историческата сграда в луксозен хотел.

Потопен в историята

Грандиозното мраморно стълбище, постлано с червен килим с оригиналното лого от стария военен офис, е сред оригиналните едуардиански елементи в имота и несъмнено една от най-привлекателните и удобни за снимки в Instagram характеристики.

Точно над него виси огромен полилей, изработен по поръчка, а на стената се мъдри зашеметяващ златен френски часовник. Оригиналните плочки са старателно премахнати, реставрирани и върнати във вътрешния двор, разделящ хотела от 85-те резиденции, които са част от сградата.

Междувременно, някогашният шпионски вход, използван преди това от агенти, сега е основен за жителите на луксозни домове с марката Raffles. Цените на жилище с две спални започват от около 11.48 милиона долара.

„Това дава нов живот на сграда, която съществува от 1906 г.“, добавя Лебьоф. Въпреки че има безброй препратки към историята на сградата, накъдето и да погледнете, хотелът включва и модерни елементи.

Петте апартамента на хотела се състоят от апартамента Чърчил с две спални, бившата Стая на армейския съвет и апартамента Гранвил с една спалня, кръстен на известния полски агент Кристин Гранвил (известна също като Кристина Скарбек) - с огромна баня със свободностояща вана и душ кабина по поръчка.

Raffles е известен с безупречното си обслужване, а екипът на Raffles London казва, че полага всички усилия да гарантира, че хотелът, който предлага 24-часовите услуги на иконом за своите апартаменти, отговаря на дългогодишната репутация на марката.

„В Лондон има много топ хотели“, добавя Лебьоф. „Да имаме красива сграда не е достатъчно, трябва да имаме и услуга, която върви с нея.“

 

Желано местоположение

Самата сграда включва три бара и девет ресторанта. Заведение на покрива и саке бар ще отворят врати в имота по-късно тази година.

Междувременно, спа центърът на Guerlain, който се простира на площта на четири от хотелските 14 етажа (седем над земята и седем под земята), разполага с девет стаи за процедури, апартаменти за двойки, 20-метров плувен басейн и други.

Зашеметяващата бална зала на хотела, която може да се резервира за партита, сватби и корпоративни събития, вече е много търсена.

Въпреки че Raffles London е един от многото нови хотели, отворили врати в британската столица тази година, включително The Peninsula London и Mandarin Oriental Mayfair, Лебьоф смята, че местоположението и историята на сградата го отличават.

Въпреки че Whitehall, който се простира от площад Трафалгар до сградата на парламента, е известен с правителствените си сгради, а не с луксозните хотели, откриването на петзвездния Corinthia London на Whitehall Place през 2011 г. води до промяна на този фронт.

„Преди десет години това беше тих район с типични правителствени сгради. Но мисля, че се развива по много положителен начин“, казва Лебьоф, като отбелязва, че първият имот Waldorf Astoria в Лондон ще бъде открит близо до площад Трафалгар през 2025 г.

 „Това не е просто хотел. Това е цяла дестинация. На кое друго място можете да отседнете, където Иън Флеминг е работил и получил вдъхновение за Джеймс Бонд?,“ пита той.

Raffles London at The OWO се открива на 29 септември.