Новини Събития

Пещера Бисерна на Шуменското плато отвори за туристи

   
Пещера Бисерна на Шуменското плато отвори за туристи

Пещера "Бисерна" на Шуменското плато отвори за туристи. Тя е със статут на обект за научни изследвания и приема посетители два пъти годишно по режим. Той е съобразен с биологичния цикъл на прилепите, които я обитават и са защитен вид според Закона за биологичното разнообразие. 

Една от най-красивите пещери у нас е достъпна за туристи след размножителния период на прилепите в нея. Към момента около 1000 летящи бозайници от 14 вида, сред които има и изчезващи, населяват галериите на "Бисерна" - казва специалистът Ниа Тошкова от Националния природонаучен музей към БАН: 

"Точно в момента най-вероятно мъничките на прилепите вече са самостоятелни, летят и се хранят сами, така, че вече е абсолютно подходящо хората също да посещават обекта и да се радват както на пещерните красоти, така и на емблематичните животни на живо".

Биолозите се надяват броят на прилепите в Шуменската пещера да се увеличи, защото те са много полезни, хранят се с насекоми и са супер-героите на екосистемите: 

"Човешкото присъствие не ги стресира толкова много, но всяко едно облагородяване на пещера е свързано с някакъв тип строителни дейности вътре в нея и е стрес за самите животни. В интерес на истината, те бързо се адаптират, така, че се надяваме техните максимални числености да се въстаноявт".   

"Бисерна" приема след предварително записване. Разходката в нея е дълга 800 метра в едната посока. Температурата вътре е 10 градуса. Има пещерни води. Влиза се с топли дрехи и подходящи обувки.Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати