Анализи Новини

Кога е най-подходящо да резервирате евтина европейска почивка през 2024 г.?

   
Кога е най-подходящо да резервирате евтина европейска почивка през 2024 г.?

Можете да спестите стотици евро, ако резервирате лятната си почивка през юли следващата година по-рано, вместо да оставяте това за последния момент, сочи ново проучване на Which? Travel. Данните показват, че седмица в Гърция е с над 280 евро на човек по-евтина, ако се направи ранна резервация, което означава, че двойка ще спести над 560 евро. Междувременно, почивките в Турция и Португалия са с над 230 евро по-евтини на човек.

Точно кога обаче трябва да резервирате почивката си?

Which? Travel установява, че не трябва да резервирате твърде рано. Най-ниската цена за повечето дестинации може да се намери при резервации през декември и януари. За половината от шестте плажни дестинации, разгледани от компанията - Гърция, Турция и Португалия, цените са най-ниски средно през декември. Януари обикновено е вторият най-евтин месец за резервиране на пътуване до тези страни, както и най-евтиният месец за купуване на ваканция в Италия - бихте спестили над 170 евро, в сравнение с резервация в последния момент.

Континентална Испания и Канарските острови са изключения

Ранната резервация за тези дестинации обикновено е по-скъпа (средно 1020 евро) от резервацията в последния момент (средно 1000 евро), с по-голяма разлика в цените за почивки до Канарските острови. Според Which? Travel, можете да спестите над 100 евро, ако купите почивката си на Канарските острови в последния момент. Този обърнат модел за Испания вероятно се дължи на факта, че туроператорите предлагат повече ваканции в страната поради популярността й, но са надценили продажбите през лятото на 2023 г. Цените на резервациите в последната минута за Испания са много по-ниски от останалите средиземноморски дестинации, които Which? Travel разглежда. Например, средната цена на почивка в Испания е с 465 евро по-ниска от тази в Гърция.

Има ли изгодни сделки в последната минута?

Летните оферти в последния момент може и да са в недостиг тази година поради изключително голямото търсене след пандемията, посочва компанията, цитирана от Daily Mail. Смята се обаче, че през следвата година те ще са по-често явление, тъй като е възможно търсенето на пакетни да падне заради растящата инфлация. Във всяка от шестте дестинации, които Which? Travel, проучва, средната цена на ваканцията е по-ниска, ако резервирате две седмици преди заминаване, вместо да чакате до предходната седмица. Най-голямата разлика в цената е за почивки в Турция и Гърция, които струват над 100 евро повече на човек, ако се резервират седмица преди заминаването.