Новини Турагенции

Алберобело - приказното градче на Пулия

   

Алберобело е много посещавана дестинация от българите
  Елена Воденичарова и Гергана Иванова, Алберобело

В слабо известната, но очарователна област Апулия (Пулия) в Италия, се намира Алберобело, град с толкова особено обаяние, че е трудно да си спомните в коя страна сте или на коя планета се намирате.

Намира се в района на Бари, област Пулия. Оригиналността на градчето и уникалните постройки са му спечелили  заслужено място в списъка на ЮНЕСКО на Световното природно и културно наследство.

Алберобело в превод от италиански означава „красиво дърво„. Но всъщност не е известно, заради дърветата си, а заради своите трули, тъй като именно те са тези, които привличат туристи от цял свят.

Историческата част се състои от конусовидни варосани къщички трули (trulli). Повече от 1000 са тези уникални сгради с форма на кошер в Алберобело и околната област. Те израстват като гъби сред множеството маслинови дръвчета. Тези чудновати, твърде мистериозни забележителности на най-южния италиански регион не се срещат никъде другаде в страната. Тяхната примитивна форма създава впечатлението, че са древни, но всъщност най-старите датират от ХVІІІ в.

Трулите са световноизвестни, благодарение на техния необикновен, приказен вид. Те са едни от най-нестандартните примери за италианска народна архитектура. Срещат се и на други места в региона, но тук са най-много, съсредоточени на едно място и най-добре запазени.

Най-интересната част от трулата със сигурност е нейният покрив. Има конична форма, направен е от варовик и не пропуска вода. На всеки покрив има символ с различно значение. Най-често срещаните са сърце, слънце, звезда, полумесец, кръст.

Може да се интерпретират по различен начин, но най-честите значения са защита на семейството от уроки, почитане на различни божества и символи за добра реколта и просперитет.

Под всеки конус обикновено има стая. Представяте ли си, че в такива малки жилища са живеели хора? И все още живеят!

Ако ви се иска да посетите района, изберете програмата на туроператора "Онекс тур", който прави директни чартъри от София до Бари.
 
Люсиена Майорска, Алберобело