Анализи

Есента също е хубав сезон за пътешествия

   
Есента също е хубав сезон за пътешествия

Разбира се, няма нищо по-хубаво от разходка по плажа под жаркото слънце. И да, определено лятото е сезонът, в който всички отиват на почивка. Но ако можете да изчакате още малко, до есента, ще спечелите много повече, отколкото очаквате.

След лято, в което светът се сблъска с невиждани рекордни аномалии, горски пожари, високи цени и тълпи от хора - относителното спокойствие на пътуването през септември и октомври ще дойде точно навреме за много пътници.

Дали есента е по-доброто време за пътуване от лятото?

Да, абсолютно“, казва Хейли Берг, водещ икономист за приложението за пътуване Hopper, пред CNN.

Ако можете да преместите всякакъв вид пътуване – независимо дали вътрешно или международно – през септември и октомври, ще платите по-малко от пиковите летни пътувания, казва тя. А ако имате предвид нещо екстравагантно, още по-добре изчакайте до есента.

„Винаги казвам, че ако искате да отидете на меден месец, голяма семейна ваканция, всяко пътуване, при което се интересувате или желаете да направите наистина голяма инвестиция – сега е моментът да резервирате и стартирате това пътуване, защото ще получите много повече за бюджета си“, каза Берг.

И допълнителните плюсове не са само за вашия бюджет. Все още е топло в много търсени дестинации, но не е горещо. Освен това е по-малко пренаселено.

„Пренаселеността е истински проблем по време на пиковите сезони“, казва туристическият консултант Джим Бенд, който притежава Pique Travel Design в района на Минеаполис-Сейнт Пол.

Като пътувате по време на нисък сезон или по-слаб сезон може да помогнете на местната икономика, която се опитва да се справи по устойчив начин с пренаселеността“.

По данни на Hopper през есенния период цените на всички полети падат като за Европа това е средно с 31% по-малко. Азия остава „изключително скъпа“, но спадовете на цените за есента са по-осезаеми от обикновено, каза Берг. Билети от САЩ през есента на 2023 г. до Шанхай са около $1523, което е с $902, или 37%, по-евтино от лятото.

Ползите отвъд цената

Много популярни дестинации, които отчетоха рекордни температури през лятото, най-накрая се охлаждат. Части от Италия, Испания и Гърция това лято имаха температури над 38 градуса.

В допълнение към по-ниските температури, „можете също да откриете, че цените също са значително по-ниски“, каза консултантът по пътуванията Ашли Лес, основател на Postcards from …, който е базиран в Лисабон, Португалия. Разходите за престой в много популярни летни курорти започват да падат, когато тълпите от Европа и чужбина се връщат на работа и училище.

Обикновено най-евтините месеци в годината за пътуване са януари, септември и октомври, защото това са трите месеца, в които повечето хора не пътуват“, каза Берг.

Има и полза за местните хора от харченето на пари в дестинации извън пиковите месеци.

Алекс Бентли, ръководител на продуктовия отдел на Audley Travel, туроператор със седалище в Обединеното кралство, спомена, че места като Непал, Южна Африка и Индонезия си струва да се обмислят за есенни ваканции.

Няма толкова много посетители, което може да помогне на бюджета на клиента. Посетителите все още могат да се насладят на прилично време, има многобройни невероятни забележителности и места за изследване, а едно посещение помага за удължаване на сезона, генерирайки много ценни туристически долари извън пиковите часове на пътуване“, каза Бентли.