Събития

Денков: Нормализира се обстановката край Царево, възстановено е подаването на ток и вода

   
Денков: Нормализира се обстановката край Царево, възстановено е подаването на ток и вода

"Нормализира се обстановката в пострадалия от наводненията район. С помощта на екипите от МВР се извеждат туристите. Тече оценка на най-спешните ремонти на пътни съоръжения, които трябва да се направят. В най-кратки срокове ще бъдат осигурени средства от Агенцията за пътна инфраструктура", съобщи премиерът Николай Денков след разговор с щаба в Царево.

По информация на МВР до 7:30 часа тази сутрин няма нито един сигнал за бедстващи или нуждаещи се хора. Няма нови жертви. Идентифицираните са четири – двама мъже и две жени. 

Социалните работници вече са направили огледи на пострадали имоти в част от засегнатите населени места – в с. Кости, село Лозенец и Царево. Приети са първите заявления за отпускане на еднократна помощ до 1512 лв. Тя ще бъде изплатена до края на месеца. Днес социалните работници продължават с огледите на пострадалите имоти в Ахтопол и Варвара, съобщават от Министерски съвет.

На язовирите Хаджи Яне и Потурнашки се извършва контролирано изпускане на вода. Според  служители на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор няма опасност от ново преливане през стените. Издадени предписания да се източат до кота мъртъв обем. Отводняването на засегнати гаражи и мазета по хотелите ще продължи. Днес трябва да започне монтажът на металния мост на пътя Царево – Ахтопол, след като разрушеният бъде демонтиран. Работи се и по възстановяване на моста в Царево. 

До обяд се очаква да бъде възстановено и водоподаването в Резово, след подмяна на помпа.

Екипите на Министерството на отбраната помагат с техническа и инженерна експертиза в анализа на щетите върху инфраструктурните обекти. Армията е в готовност да окаже и подкрепа с военнослужещи и високопроходима техника във всеки момент, ако кризисният щаб към общината прецени, че е необходимо.