Турагенции

Матера в Италия привлича българските туристи

   
Матера в Италия привлича българските туристи


Матера е град в област Базиликата в Италия, който напоследък стана доста популярен, особено с избирането му за европейска столица на културата за 2019-та, заедно с българския Пловдив. По този повод стана популярен и сред българските туристи, които посещават най-вече курортите в Пулия.
Само допреди 60-70 години, Саси ди Матера бил наричан „срамът“ на Италия. В старата част живеели в потресаваща мизерия само най-бедните. Пещерните жилища били влажни, студени, мръсни, без ток и вода, без канализация. Смъртността от глад и болести сред децата била рекордно висока. Условията, в които живеели хората, били наистина нечовешки. Хора и животни са били в общи помещения.
Матера е едно от най-античните селища в света. В нея природата и човекът моделират скали и територия от праисторически времена, издълбавайки в скалите пещери, които след това се превръщат в подслони, обори, кошари, маслобойни, домове, цистерни, църкви. С изкопания материал след това се строят сгради на стъпаловидни нива и се свързват със стълбища. Те минават над пещерите, създава се и система за събиране на дъждовната вода. Така се раждат двата пещерни квартала – Кавеозо ,на юг, и Баризано, на север. Заедно с централния квартал Чивита те заемат 36 хектара.
В тази пещерна реалност хората живеят до 1952 г. Тогава със специален закон правителството изнася 15 000 обитатели на пещерните жилища «саси» и ги пренася в нови квартали.
През 1986 г. с нов закон се започва тоталното реструктуриране на старите квартали. Раждат се уникални музеи, галерии, хотели, ресторанти. През 1993 г. ЮНЕСКО обявява Саси ди Матера, Пещерните жилища на Матера, за световно културно наследство.
До града може да стигнете с програмите на туроператора "Онекс тур", който прави директни чартъри от София до Бари.
Люсиена Майорска, Матера