Новини Събития

Пирани нападат туристите в Бенидорм в Испания

   
Пирани нападат туристите в Бенидорм в Испания

Летовниците в испанския курорт Бенидорм, провинция Аликанте, все по-често са нападани от пирани - хищни риби, известни с острите си зъби. През последните седмици оплакващите се от ухапвания са поне 15 всеки ден.

Рибите, които са дълги от 15 до 25 сантиметра най-често хапят брадавици, бенки или наранена кожа. Според публикации в местните медии те се насочвали предимно към по-възрастните хора.

Ухапванията им може да причинят разранявания, кръвотечения и да оставят следи от зъби по краката, ръцете и гърба.

Според експертите пираните търсят алтернативни източници на храна заради необичайно високите температури на морето. Топлата вода засилва метаболизма на рибите, повишава апетита им и ги кара да търсят повече храна. Според Климатологичната лаборатория на Университета на Аликанте температурата на морето край бреговете на Бенидорм в момента е около 29-30ºC.

Властите отправиха и предупреждения към туристите след поредица от нападения, посочва испанското изданиe Información.

Тези, които са били атакувани, казват, че рибите са с размери около 30 см и лесно се разпознават по черни петна ​​по опашките им.

Туристите са предупреждавани и да не влизат в морето с бижута, тъй като те могат да провокират атаки и от други риби като риба балон и хамсиеви, предава бТВ.

Институтът по крайбрежна екология в Испания е наясно с проблема с хищните риби от лятото на 2017 г., когато службата за първа помощ в Аликанте започва да съобщава за нападения. Други испански курорти, включително някои в крайбрежния район Коста Брава и в област Каталуния, също са имали подобни проблеми с рибите в предходните години.

Пираните са всеядни и обикновено ядат малки безгръбначни - като скаридите. Тази година те са се преместили много по-близо до брега и проявяват все по-голям интерес към туристите.Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати