Анализи Новини

Коя е държавата в Европа с най-много джебчии?

   
Коя е държавата в Европа с най-много джебчии?

Всички сме чували историите за Рио де Жанейро, Буенос Айрес и Сао Пауло, където престъпността е толкова голяма, че туристите почти неминуемо се превръщат в лесна плячка за множеството джебчии и други крадци, разказват от webcafe. Но отвъд историите за опасни бандити от бразилските фавели и ловки крадци от големите градове в Латинска Америка, всяка година хиляди и хиляди хора се сблъскват с кошмара да открият, че парите, телефонът и ценностите им са били откраднати, докато са в чужда държава.

Още откакто съществува идеята за туризма, именно туристите са любима плячка на джебчиите. Те са заети да се възхищават на забележителностите, не са съвсем наясно със заобикалящата ги среда и вниманието им е притъпено. Така, особено в оживени райони и около популярни атракции, пътниците често стават жертва на някой ловък крадец.

Въпросът обаче е къде е най-вероятно да бъдете изложени на риск от джебчии и как можете да се предпазите от тях?

Застрахователните експерти от британската платформа за туристически застраховки Quotezone.co.uk публикуваха специален доклад за това кои са европейските държави с най-много престъпна активност на уличните крадци. За целта оттам сравняват данни от специализирани платформи за джебчииските кражби от петте най-добри туристически забележителности на всяка страна в Европа. С други думи, компанията събира гневните мнения на пътуващи за местата, където са ги обрали. Европейския индекс на джебчиите на Quotezone показва, че държавата, където има най-голяма вероятност да бъдете преджобени, докато се възхищавате на забележителности, е ИТАЛИЯ.

Посетители на Колизеума, Фонтана ди Треви и Пантеона в Рим, Дуомо ди Милано в Милано и Галерията "Уфици" във Флоренция посочват, че са им били откраднати пари и предмети в 1906 онлайн отзива за пътувания през 2022 г. Това означава, че на всеки милион посетители в най-популярните туристически атракции на Ботуша има общо 463 споменавания за джебчийство, което е най-високият дял за държавите в Европа.

На второ място в индекса на Quotezone за най-голяма джебчийска активност се нарежда Франция, където всички пет топ забележителности са съсредоточени в столицата Париж. Там на всеки един милион посетители се падат по 283 оплаквания от туристи за обири.

Въпреки че е едва девета по брой посещения на туристи, Нидерландия се класира на трето място по брой на оплакванията от джебчии по водещите си пет туристически локации.

Испания се нарежда чак на шесто място в индекса въпреки репутацията на Барселона като своеобразен град на джебчиите. Столицата на автономната провинция Каталуния от години е позната като място, където туристите има огромен шанс да се разделят с ценните си вещи, но се оказва, че през последната година оплакванията от крадци в специализираните сайтове са намалели.

Така от Quotezone стигат до извода, че общият брой на оплакванията на пътници в петте топ дестинации на Испания са пет пъти по-малко, отколкото тези в Италия.

Ето я и челната десетка на държавите с най-много джебчии по ключовите си туристически атракции:

 • Италия
 • Франция
 • Нидерландия
 • Германия
 • Гърция
 • Испания
 • Португалия
 • Турция
 • Република Ирландия
 • Полша

От Quotezone предупреждават туристите да са особено внимателни, когато става въпрос за шест туристически дестинации:

 • Колизеумът в Рим
 • Фонтан ди Треви в Рим
 • Пантеона в Рим
 • Дуомо ди Милано в Милано
 • Галерия "Уфици" във Флоренция
 • Айфеловата кула в Париж

Какво съветват експертите, за да можем да се предпазим от нагли крадци?

Разбира се, наличието на застраховка е добро решение, ако все пак пострадате, докато сте на почивка. Тя обаче не гарантира на 100%, че ще получите откраднатото обратно или че ще ви бъде даден паричният еквивалент на откраднатите предмети и документи. Затова най-добре е да знаете начини да се предпазите е като се уверите, че нищо няма да ви бъде откраднато на първо място.

„Кражбата може да се случи навсякъде, а туристическите горещи точки са удобни места за престъпниците, за да се насочат към портфейлите и чантите на почиващите, докато те са заети да зяпат наоколо“, казва Грег Уилсън, основател и главен изпълнителен директор на Quotezone.

По думите му големите световни атракции като Айфеловата кула в Париж и Фонтан ди Треви в Рим са особено популярни сред крадците, тъй като им позволяват да се движат по-незабележимо сред големите тълпи от чакащи.

Уилсън препоръчва на посетителите да оставят ценностите си като скъпи бижута в сейф в хотела, а навън да ходят с чанта през тялото (тип диагоналка), която се закопчава с цип догоре. Подобни чанти може да не са много естетично красиви, но пък позволяват на човек да има по-голям контрол и да усети по-лесно, ако някой се опитва да пребърка багажа.

Добре е винаги да имате идея къде са телефонът и портфейлът ви, като за това е добре те да са в специални протектори на колана ви или отново в чанта близо до тялото, затворена догоре с добри ципове.

„Опитайте се никога да не оставяте лични вещи без надзор, защото застрахователните компании за пътуване изискват от пътниците да полагат "разумни грижи" и биха могли да отхвърлят застрахователни искове за кражба, ако вещите са били оставени без надзор“, предупреждава Уилсън. Той напомня, че е много важно ако ви оберат, да получите полицейски доклад за загуба или кражба на вещ, тъй като такъв се изисква да се прикрепи към застрахователното искане.

Също така е добра идея да имате копия на всички важни документи, които да съхранявате онлайн. Можете да изтеглите и приложения, които позволяват всичките ви данни и снимки да се архивират и качват моментално в онлайн облак, за да разполагате с тях, дори и ако телефонът ви бъде откраднат или ако случайно се счупи.